Noul guvern român, format din tehnocraţi, a decis să nu finanţeze în 2016 construcţia de biserici pentru a aloca mai multe fonduri educaţiei şi sănătăţii într-o ţară în care se construiesc mai multe lăcaşuri de cult decât şcoli, comentează joi AFP.
România, care se confruntă cu importante constrângeri bugetare, 'nu-şi poate permite să aloce fonduri pentru lăcaşuri de cult', a explicat premierul Dacian Cioloş, fost comisar european, precizând că proiectul de buget pentru 2016 prevede creşteri salariale pentru cler.
Această decizie va priva în special de fonduri publice o enormă catedrală ortodoxă, în curs de construcţie în centrul Bucureştiului şi care a provocat numeroase controverse, menţionează AFP. Construcţia 'Catedralei Mântuirii Neamului', ce va putea primi peste 5.000 de credincioşi, ar urma să coste 100 milioane de euro. Până în prezent, aproximativ 40 de milioane de euro au fost investiţi în acest proiect.
'Am luat act cu înţelegere, dar şi cu regret de decizia guvernului', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei române, Vasile Bănescu. 'În această perioadă de austeritate, este normal ca guvernul să aibă alte priorităţi', dar această măsură 'dovedeşte totodată o anumită ostilitate' faţă de Biserică în cadrul societăţii româneşti, a declarat acesta pentru AFP.
După ce a beneficiat de 12 milioane de euro din fonduri publice în 2015, construcţia catedralei trebuie de acum să se bazeze 'pe veniturile Bisericii şi pe donaţii ale credincioşilor, care nu vor fi totuşi suficiente pentru un proiect de o asemenea importanţă', a subliniat Bănescu. Prevăzute să se încheie în 2017, lucrările vor fi întârziate şi inaugurarea catedralei amânată pentru 2018, a precizat el.
Guvernul social-democrat al lui Victor Ponta, care a demisionat în noiembrie, a alocat în ultimii doi ani peste 70 de milioane de euro pentru renovarea sau construirea de lăcaşuri de cult, scrie AFP. Potrivit unor statistici oficiale, în România, ţară majoritar ortodoxă, s-au construit de cinci ori mai multe biserici decât şcoli de la căderea regimului comunist, la sfârşitul anului 1989, cifre care au provocat critici aspre din partea socităţii civile, mai scrie sursa citată.