x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AFP: România s-a răzgândit în problema palestiniană la două zile după vizita lui Netanyahu

AFP: România s-a răzgândit în problema palestiniană la două zile după vizita lui Netanyahu

09 Iul 2011   •   08:03

Romania si-a exprimat, vineri, prin vocea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, indecizia in privinta unei solutii unilaterale a problemei frontierelor viitorului stat palestinian.

Conform agentiei France Press (AFP), declaratiile lui Baconschi vin la doar doua zile dupa vizita la Bucuresti a premierului israelian Benjamin Netanyahu, in prezenta caruia, omologul sau Emil Boc a declarat ca este impotriva solutiei unilaterale, pledand pentru reluarea discutiilor intre israelieni si palestinieni: 'Doar o solutie negociata intre partile implicate poate conduce la pace in Orientul Mijlociu', a declarat Boc, citat de AFP.

Remarcile lui Boc au fost interpretate de toti jurnalistii prezenti la conferinta de presa Boc-Netanyahu ca un suport explicit in favoarea pozitiei israeliene.

Acum, Baconschi spune ca 'analizam aspectele si implicatiile asteptatei oferte palestiniene. Cum oferta nu a fost inca precizata oficial, orice speculatii in privinta votului Romaniei in chestiune sunt premature'.

Premierul Bulgariei, Boiko Borissov a fost mai retinut cand a fost intrebat, in prezenta lui Netanyahu, cum va vota tara sa in problema palestiniana. 'Veti vedea in momentul votului in Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Mai e destul timp pana atunci', a spus Borissov.

Dupa intreruperea negocierilor de pace cu Israelul in septembrie anul trecut, palestinienii au adoptat o strategie diplomatica ce consta in obtinerea unui vot majoritar in Adunarea Generala a Natiunilor Unite din septembrie 2011, in favoarea unui stat palestinian constituit pe granitele existente inainte de declansarea razboiului de 6 zile din 1967.

Israelul se opune ferm acestei solutii, iar premierul 'Bibi' Natanyahu a vizitat Sofia si Bucurestiul tocmai pentru a obtine suportul acestor doua tari la ONU.
×