x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agricultorii vor bloca drumurile judeţene în august-septembrie

Agricultorii vor bloca drumurile judeţene în august-septembrie

09 Iun 2010   •   00:00

Agricultorii ameninţă cu blocarea drumurilor judeţene în lunile august-septembrie, dacă Guvernul va renunţa la acordarea subvenţiilor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae.

"Vom face mitinguri şi marşuri în toată ţara. Sperăm să aducem în Bucureşti 15.000 de agricultori cu utilaje şi animale. Dacă nu vom reuşi să schimbăm decizia Guvernului nici cu asta, am convenit să blocăm drumurile judeţene şi vamale", a mai spus Nicolae.

El a adăugat că agricultorii vor face tot posibilul pentru a se întâlni cu preşedintele Train Băsescu şi cu toate partidele politice în încercarea de a îi convinge să reia subvenţiile.

"Este o acţiune de terorism a guvernului împotriva agriculturii. Se doreşte falimentarea agriculturii şi ca fermele să fie vândute pe nimic de către bănci, iar România să devină o piaţă de desfacere", a adăugat Nicolae.

Reprezentatul Asociaţiei Crescătorilor de Porci, Gheorghe Caruz, consideră inadmisibilă stoparea subvenţiilor, în condiţiile în care Grecia nu a redus sprijinul pentru agricultori în această perioadă.

"În ultima săptămână s-au închis multe ferme în România. Dacă la rachete sau altele nu ne pricepem, la creşterea porcului suntem buni", a spus Caruz, care a adăugat că la o subvenţie de un leu pe care o dă statul în agricultură, profitul acestuia este de patru ori mai mare.

În schimb, potrivit lui Caruz, când se închide o fermă zootehnică şi îşi pierde locul de muncă un angajat, alte patru persoane din industriile colaterale intră în şomaj.

"Agriculturii ar trebui să îi fie alocat din PIB un procent mai mare decât are învăţământul, pentru că dacă oamenii nu au ce mânca, vor începe să fure", a afirmat reprezentantul crescătorilor de porci.

Prezent la eveniment, Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a spus că, prin politicile "înţelepte" ale guvernelor care au condus România, s-a ajuns ca, în prezent, circa trei milioane de hectare de teren agricol să rămână necultivate, iar alte 500.000 de hectare să fie cumpărate de către străini.

"În lipsa subvenţiilor pentru următorii trei ani, cred că se doreşte ca cele trei milioane de hectare să rămână în continuare necultivate şi să fie vândute pe nimic străinilor", a declarat Sitaru.

Preşedintele LAPAR a adăugat că, odată rămas fără subvenţii, jumătate dintre firmele din sectorul vegetal vor da faliment în acest an, iar restul se vor închide în următorii ani.

"Plătim dobânzi la credite de 20%, faţă de 2-3% cum se întâmplă în ţătrile UE. În nicio ţară subvenţia nu e la mâna guvernului şi nu el decide dacă o dă sau nu. Eu şi colegii mei, cerem ca ministrul Vlădescu să plece, pentru că nu găseşte soluţii", a declarat Mihai Lungu, reprezentantul Cooperativei Muntenia.

El a adăugat că Sebastian Vlădescu este singurul ministru din Uniunea Europeană care "a ras într-o secundă" toate subvenţiile din agricultură.

"Dacă în 1989 erau trei milioane de hectare amenajate pentru irigaţii, din 2005 s-au irigat 1,2 milioane de hectare, iar în acest an nu se vor iriga mai mult de 50.000 de hectare", a spus preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă, Viorel Nica.

El solicită eliminarea TVA la serviciile de irigaţii şi furnizarea energiei la preţ de producător.

La rândul său, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, a spus că sectorul pe care îl reprezintă este într-o cădere liberă, iar producţia s-a redus cu 20% în aprilie comparativ cu martie.

"În acest ritm, riscăm ca producţia să se reducă cu 40% până la sfârşitul anului. Acest lucru va conduce la importuri la preţuri foarte mari", a explicat Van.


×
Subiecte în articol: observator