x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agricultura din sudul şi sud-vestul ţării, cel mai afectată de schimbările climatice

Agricultura din sudul şi sud-vestul ţării, cel mai afectată de schimbările climatice

09 Dec 2009   •   00:00

Temperatura medie în România a urcat cu 2°C, iar regiunile ce vor resimţi acut schimbările climatice vor fi sudul şi sud-vestul ţării, unde frecvenţa evenimentelor extreme va creşte, afectând în special activităţile agricole din zonele rurale, a declarat Constanţa Boroneant vicepreşedintele Societăţii Meteorologice din România.



Creşterea temperaturii medii cu 2°C a fost înregistrată în timpul iernii, în nord-estul ţării, pentru perioada 1961-2007, a spus el cu prilejul prezentării raportului Starea Populaţiei Lumii 2009, realizat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie.

Schimbările climatice ameninţă să mărească prăpastia dintre săraci şi bogaţi şi să amplifice inechităţile dintre femei şi bărbaţi, deoarece femeile, mai ales acelea din ţări în curs de dezvoltare, vor fi afectate în mod diferit faţă de bărbaţi, arată raportul Starea Populaţiei Lumii 2009. "Schimbările climatice reprezintă un risc suplimentar care nu face decât să amplifice vulnerabilitatea populaţiei sărace, care nu este pregătită să se adapteze", a declarat reprezentantul UNFPA în România, Fran∏ois Farah.Conform Anuarului statistic, în zonele rurale din România trăiesc mai multe femei decât bărbaţi, mai ales în categoria de vârstă de 55 de ani şi peste, motiv pentru care ne putem aştepta ca şi în ţara noastră femeile să fie afectate mai puternic de schimbările de mediu, s-a subliniat cu acelaşi prilej. Şi la nivel global femeile se numără printre persoanele cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, pe de-o parte pentru că în numeroase ţări ele reprezintă cea mai mare parte a forţei de muncă din agricultură, iar pe de alta pentru că nu au acces la aceleaşi oportunităţi de a obţine venituri ca bărbaţii. Dintre cei 1,5 miliarde de săraci ai lumii, care trăiesc cu un dolar sau mai puţin pe zi, majoritatea sunt femei. Femeile au grijă de gospodărie şi de membrii familiei, situaţie care, cel mai adesea, le limitează mobilitatea şi le creşte vulnerabilitatea în faţa dezastrelor naturale. Seceta şi precipitaţiile abundente obligă femeile să muncească mai mult pentru a asigura hrana, apa şi energia necesare pentru gospodării. Fetele renunţă la şcoală pentru a-şi ajuta mamele, iar acest cerc al sărăciei şi al inegalităţii subminează capitalul social necesar pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice.

Pentru a evita marginalizarea populaţiei vulnerabile, în special a femeilor, este nevoie de o atenţie asupra modului în care inegalitatea de gen împiedică dezvoltarea, sănătatea, echitatea şi bunăstarea generală, toate acestea subminând rezistenţa ţărilor în faţa schimbărilor climatice. Accesul la serviciile medicale, la educaţie şi la o protecţie egală a legii pot ajuta mai bine oamenii să se adapteze la schimbările de mediu, se mai arată în raportul Starea Populaţiei Lumii 2009.   
 

×
Subiecte în articol: meteo