x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE: "Cei 4 ucraineni au fost coborâți de pe munte. 3 dintre ei conștienți, iar unul inconștient, căruia i s-a facut protocolul de resuscitare"

UPDATE: "Cei 4 ucraineni au fost coborâți de pe munte. 3 dintre ei conștienți, iar unul inconștient, căruia i s-a facut protocolul de resuscitare"

de Andreea Tiron    |    07 Dec 2022   •   22:16
UPDATE: "Cei 4 ucraineni au fost coborâți de pe munte. 3 dintre ei conștienți, iar unul inconștient, căruia i s-a facut protocolul de resuscitare"
Sursa foto: Salvamont Maramureș

Alarmă în desfășurare la Salvamont Maramureș! 4 cetățeni ucraineni, 3 bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 30 și 32 ani, au trecut azi dimineață frontiera din Ucraina spre România blocându-se/rătăcindu-se din cauza condițiilor meteo și a terenului extrem de dificil în partea muntoasă a zonei Poienile de Sub Munte, județul Maramureș.

UPDATE 2:

"Cele 4 persoane au fost gasite...

Una dintre ele este inconstienta avand o hipotermie severă ,o alta e in hipotermie avansata dar este constienta iar celelalte doua persoane sunt relativ in regula. In acest moment salvatorii montani organizeaza actiunea de extragere si coborare a celor 4 din varful muntelui pana la baza acolo unde echipajele medicale ii vor prelua pe cei 4 ucraineni.

Daca urcarea pana la victime le-a luat salvatorilor montami aproximativ 6 ore si jumatate, coborarea , datorita stratului gros de zapada (in unele locuri depaseste 80 cm) va fi ingreunata dar se va face intr-un timp mai scurt...

Cei patru ucraineni au fost coborâți si predati echipajelor medicale de pe ambulantele venite in sprijin. 3 dintre ei constienti iar unul inconstient (caruia i s-a facut protocolul de resuscitare).

Misiune incheiata dupa 9 ore in conditii extreme.

Salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramures impreuna cu colegii de la Politia de Frontiera Maramures se vor retrage din dispozitiv.

Multumim colegilor de la Politia de Frontiera pentru sprijinul acordat, multumim colegilor de la ISU Maramures pentru suport pe toata durata actiunii de cautare- salvare si de asemenea multumim echipajelor medicale sosite pentru a acorda asistenta medicala specializata."

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

UPDATE 1 :

"Cei 4 au reușit să facă un foc mic dar suficient pe moment cât să se poata încălzi, ascultând astfel sfaturile salvatorilor montani transmise prin apelanta care, la rândul ei. a contactat una din rudele rătăciților, aceasta fiind persoana care reușește să țină legătura cu cei rătăciți și să le ridice moralul, transmițându-le că echipele de salvare sunt în drum spre ei pentru a-i salva.

Datorită focului au putut fi observați cu drona din dotarea Poliției de Frontieră Maramureș, prezentă la acțiunea de căutare- salvare cu echipaje terestre. Colegii de la Poliția de Frontieră au comunicat salvatorilor montani faptul că cei 4 și-au schimbat puțin locația, oferindu-ne noile coordonate, fapt care cu siguranță îi va ajuta pe salvatori în a-i găsi mai ușor.

Prima echipa a salvatorilor montani a făcut joncțiunea cu echipa Poliției de Frontieră și urcă spre locația transmisă.

Vom reveni cu amănunte imediat ce avem informații.", transmite Salvamont Maramureș.

Salvamont Maramureș

Știre inițială:

"Nu se poate comunica cu cei 4 dar apelanta care a sunat la 112 în această seară și care a ținut legătura cu un aparținător al celor 4 ne-a transmis că una dintre persoane nu mai comunică, iar ceilalți se plâng că le este foarte frig și imploră să fie ajutați !

În zona pe care am identificat-o, altitudinea este de peste 1600 metri, a nins în ultimele zile, zăpada este aproximativ de 60-80 cm, iar traseul până în locul în care au fost confirmate telefonic de către apelantă coordonatele celor 4 este de aproximativ 7-8 ore de mers cu echipamentele din dotare.

Echipa de prim răspuns a SPJ Salvamont Maramureș, formată din 6 salvatori montani echipați pentru condiții de iarnă, s-a deplasat cu autospeciala din dotare până unde este acces, urmând ca ulterior să pornească pe munte pe un traseu extrem de dificil și ca relief și ca timp de parcurs.

O alta echipă a SPJ Salvamont Maramureș, formată din încă 6 salvatori montani, se pregătește să pornească ca suport al primei echipe, ultimii urmând să se poziționeze în locul în care prima echipă va lăsa autospeciala de intervenție pentru a urca pe munte, iar de acolo vor încerca să stabilească comunicații cu prima echipă pentru extragerea celor 4 cetățeni ucraineni din munte în noaptea asta.

Din pacate în zonă nu există semnal telefonic deloc, iar zona, din cauza reliefului, ne oferă un semnal slab și pe stațiile pe care le avem în dotare.

Revenim cu amanunte...", transmite Salvamont Maramureș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×