x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alarmant: Copiii români încep să fumeze de la vârste foarte mici

Alarmant: Copiii români încep să fumeze de la vârste foarte mici

04 Feb 2022   •   12:36
Alarmant: Copiii români încep să fumeze de la vârste foarte mici

COVID-19 a provocat peste 40.000 de decese în România într-un singur an, iar consumul de tutun cauzează, anual, peste 36.600 de decese, arată membrii Inițiativei 2035 Fără Tutun și ai organizației Salvați Copiii.

Potrivit studiilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 ani și 15 ani au declarat că au fumat, iar 8,2% că au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile.

Este o situație îngrijorătoare pentru specialiștii care au redactat o strategie. Obiectivul principal este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13 ani și 15 ani.

În septembrie 2016, societatea civilă, medicală și academică a României a adus în atenția factorilor de decizie prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun, 2035-Prima generație fără tutun din România. În prezent, inițiativa este susținută de peste 350 de organizații neguvernamentale.

Printre altele, specialiștii au atras atenția că Planul Național de Combatere a Cancerului nu conține nici măcar una dintre măsurile recomandate de Planul European de Luptă Împotriva Cancerului în ceea ce privește combaterea consumului de tutun.

×
Subiecte în articol: copii tutun