x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alarmant! La trei ani de la tragedia din Colectiv, un club bistriţean continuă să funcţioneze fără autorizaţie ISU

Alarmant! La trei ani de la tragedia din Colectiv, un club bistriţean continuă să funcţioneze fără autorizaţie ISU

26 Oct 2018   •   16:11
Alarmant! La trei ani de la tragedia din Colectiv, un club bistriţean continuă să funcţioneze fără autorizaţie ISU
Sursa foto: Anna Omelchenko

Un club din judeţul Bistriţa-Năsăud continuă să funcţioneze fără autorizaţie de securitate la incendiu la trei ani de la tragedia din Colectiv, în timp ce alte 8 obiective cu aflux mare de persoane şi-au suspendat activitatea în această perioadă, pentru că nu îndeplineau cerinţele de conformare la foc, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. 

Din evidenţele ISU Bistriţa-Năsăud, la nivel judeţean există 358 cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, de comerţ şi de alimentaţie publică, dintre care pentru 57 mai este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Celelalte obiective se regăsesc fie în situaţia în care şi-au obţinut autorizaţia, fie în cea în care nu necesită obţinerea acesteia. 

În ceea ce priveşte cluburile şi discotecile, dintr-un total de 7 obiective aflate în evidenţele ISU, unul funcţionează fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. 

Potrivit ISU Bistriţa-Năsăud, în ultimii trei ani au fost emise 101 avize şi 42 de autorizaţii la cluburi şi alte obiective cu aflux de persoane, iar alte 8 obiective au luat decizia proprie de a-şi suspenda activitatea, întrucât nu erau îndeplinite cerinţele de conformare la foc. 

După momentul Colectiv, numărul solicitărilor în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu a crescut în fiecare an în procente de până la 40% faţă de anul 2015. 

Acţiunile preventive derulate de ISU la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în perioada noiembrie 2015 - septembrie 2018, au fost orientate cu precădere asupra obiectivelor care înregistrează aflux de persoane şi pentru care sunt necesare măsuri sporite de securitate la incendiu. 

Astfel, inspectorii de prevenire au derulat 580 controale la astfel de obiective, în urma cărora au aplicat 229 de amenzi, în valoare totală de aproximativ 600.000 lei. 

Mare parte dintre controalele în cluburi şi alte localuri publice au fost inopinate, preponderent în timpul nopţii, pentru a fi constatate şi înlăturate neregulile care ar fi putut pune în pericol viaţa persoanelor aflate înăuntru. 

Principalele deficienţe identificate au constat în improvizaţii la instalaţia electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranţă a căilor de evacuare şi a hidranţilor interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neefectuarea lucrărilor de întreţinere şi de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor. 

ISU Bistriţa-Năsăud atrage atenţia şi asupra construcţiilor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, reiterând necesitatea intrării în legalitate, motiv pentru care au loc permanent întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor publice locale. AGERPRES 

×