x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ALERTĂ - A încetat din viaţă Mitzura Arghezi

ALERTĂ - A încetat din viaţă Mitzura Arghezi

27 Oct 2015   •   11:20
ALERTĂ - A încetat din viaţă Mitzura Arghezi
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Mitzura Arghezi a încetat din viaţă, în această dimineaţă, la vârsta de 90 de ani.

Mitzura Domnica Arghezi s-a născut la 10 decembrie 1924, la Bucureşti. A fost aleasă de două ori în funcţia de deputat, în legislaturile 1996 - 2000 şi 2000 - 2004, pe listele Partidului România Mare. Între anii 2005 - 2010 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea PRM.

De asemenea, Mitzura Arghezi este cunoscută şi ca actriţă. A jucat în peste 100 de piese de teatru şi 18 filme.

Mitzura Domnica Arghezi, actriţă şi om politic, s-a născut la 10 decembrie 1928, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Teatru şi Film. În perioada anilor 1950-1980, a fost actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti. A jucat în peste 100 de piese de teatru şi 18 filme, precum: ''Titanic Vals'', ''Calea Victoriei'', ''Doi vecini'', ''Secretul lui Bachus'', ''Secretul lui Nemesis'', ''O clipă de răgaz'' etc.

A avut şi o carieră jurnalistică, colaborând la publicaţii de literatură, teatru şi film, precum şi o activitate politică intensă, fiind deputat din partea Partidului România Mare (PRM) în legislaturile 1996-2000 (deputat de Olt) şi 2000-2004 (deputat de Bucureşti). A fost secretar executiv al PRM; membru în Comitetul Director al PRM; preşedintele Organizaţiei Naţionale a Femeilor din PRM, precum şi membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) din partea PRM (2005-2010).

În legislatura 1996-2000, a fost membru în comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, a făcut parte din delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), precum şi din Grupul parlamentar de prietenie cu Canada (din feb. 1997) şi din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Indonezia (din feb.1997).

În legislatura 2000-2004, a făcut parte din Comisia pentru politică externă şi din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Internaţională a Parlamentarilor de Limbă Franceză. A ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză - Adunarea Naţională şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Populară Chineză. A fost iniţiator al propunerii legislative privind despăgubirea persoanelor fizice care au subscris unităţi de fond la Fondul Naţional de Investiţii şi al propunerii legislative privind acordarea tichetelor de masă elevilor provenind din familiile defavorizate al căror venit nu depăşeşte salariul minim pe economie.

A fost director onorific al Casei Memoriale ''Tudor Arghezi'' din Bucureşti şi cetăţean de onoare al municipiului Bacău (2010).

×
Subiecte în articol: mitzura arghezi