x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandru Arșinel a suferit, joi, un transplant de rinichi, la Cluj-Napoca

Alexandru Arșinel a suferit, joi, un transplant de rinichi, la Cluj-Napoca

de Mediafax    |    30 Aug 2013   •   09:45
Alexandru Arșinel a suferit, joi, un transplant de rinichi, la Cluj-Napoca
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images

Actorul Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, joi, un transplant de rinichi, la un spital din Cluj-Napoca, informează un comunicat al instituției de spectacole pe care acesta o conduce.

"Ţin să mulțumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan şi, bineînţeles, lui personal, omul căruia îi datorez de ieri, viaţa", a declarat actorul, vineri dimineață.

Operația a fost efectuată cu succes la Cluj-Napoca de echipa condusă de prof. univ. dr. Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj şi şeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu".

"Închipuiţi-vă că un om, la o anumită vârstă, se naşte din nou. Această operaţie îmi prelungeşte viaţa în modul cel mai decent", a declarat actorul.

Acesta a mărturisit că a început să aibă probleme renale în urmă cu zece ani, dar nu a ajuns la stadiul de a face dializă.

"Când ajungi la dializă, trei sferturi din viaţa ta se petrec în spital, lucru pe care l-aş fi suportat cu greu, aşa cum Toca (regizorul Alexandru Tocilescu, n.r.) nu a suportat", a adăugat Alexandru Arşinel.

Actorul a povestit că s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Mihai Lucan și, după ce i s-au făcut analize, a fost pus pe o listă de transplant. Joi, la o zi după ce a fost anunțat că a fost găsit un rinichi compatibil pentru el, actorul a mers la Cluj-Napoca, unde a fost supus complicatei intervenţii chirurgicale de transplant.

În 1980, prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu.

Împreună profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din München, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume. În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi şi pancreas, iar în 2010 a efectuat în premieră în Europa de est primul transplant de rinichi de la un cadavru.

Studiul său asupra procedurii de transplant renal încrucişat bazată pe alocarea stabilă a fost citat de savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012.

×