Alimente expirate şi lipa avizelor ISU se numără printre neregulile depistate în urma controalelor la centrele de plasament pentru copii şi căminele pentru bătrâni, a declarat, marţi, la România TV, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea.
"Am declanşat încă din noiembrie anul trecut două tipuri de controale, nu doar la centrele de plasament, ci la tot ceea ce înseamnă cămine de bătrâni, centre de plasament pentru copii, persoane cu dizabilităţi. Pe de o parte, controale referitoare la condiţiile în care sunt trataţi beneficiarii acestui tip de îngrijire, iar, pe de altă parte, este un control care priveşte evaluarea personalului, modul în care a fost selectat personalul care se ocupă de îngrijirea acestor categorii de persoane....Am efectuat controale până acum în trei judeţe şi în două sectoare ale Bucureştiului. Controalele sunt dispuse a se efectua în toată ţara, deci la nivel naţional. Nu am să pot să vă spun care sunt controalele pentru că aş prejudicia până la urmă acest demers, dar pot să vă dau câteva exemple pentru telespectatorii dumneavoastră: pe lângă alimente perisabile care au fost descoperite ca fiind expirate, o altă problemă care a fost descoperită a fost lipsa avizelor ISU", a spus Ana Costea.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Ana Costea, a dispus, la finalul lunii noiembrie, declanşarea unei ample acţiuni de control la cei 2.387 furnizori de servicii sociale acreditaţi în acel moment.
Acţiunea avea drept scop verificarea modalităţii în care sunt îndeplinite standardele de calitate pentru fiecare tip de serviciu social.
Controlul este coordonat de Ministerul Muncii cu implicarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD) şi Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), urmând ca rezultatele să fie comunicate public.