x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alina Ghica, despre revocarea din CSM: Voi demisiona din Consiliu indiferent care va fi soluţia pronunţată de instanţă

Alina Ghica, despre revocarea din CSM: Voi demisiona din Consiliu indiferent care va fi soluţia pronunţată de instanţă

01 Mar 2013   •   11:02
Alina Ghica, despre revocarea din CSM: Voi demisiona din Consiliu indiferent care va fi soluţia pronunţată de instanţă
Sursa foto: luju.ro

După ce a fost revocată din Consiliul Superior al Magistraturii, Alina Ghica spune că în acest moment sistemnul judiciar este în pericol, iar pentru dezechilibrarea acestuia responsabil este factorul politic, ajutat de unii magistraţi.

După ce a atacat în instanţă decizia de revocare din CSM, Ghica a declarat pentru ziare.com că oricum va demisiona din Consiliu chiar dacă va avea câştig de cauză.

Întrebată ce-şi reproşează şi dacă sunt adevărate acuzaţiile de lipsă de transparenţă şi implicare politică, Alina Ghica a declarat că "nu îşi reproşează nimic".

"Daca transparenta inseamna comunicarea propagandistica si populista a unor intentii sau deziderate, atunci da, pot fi acuzata de lipsa de transparenta. Mi-am asumat, in calitate de membru si, mai apoi, ca si presedinte al CSM, indeplinirea a trei obiective majore: garantarea independentei magistratilor si apararea acestora impotriva atacurilor si presiunilor venite din zona politicului; promovarea unei politici de resurse umane coerente si eficiente in contextul intrarii in vigoare a noilor coduri si eficientizarea Inspectiei Judiciare. La sfarsitul anului 2012, toate acestea au fost reflectate in raportul Comisiei Europene in cadrul MCV. Sub aspectul obiectivelor asumate si indeplinite nu imi reprosez nimic", a declarat Alina Ghica.

Judecătoarea a avertizat asupra faptului că sistemul judiciar din România este în pericol.

"Întotdeauna sistemul judiciar a fost în atentia societăţii, media şi politicului şi acesta este un lucru benefic, dar preocuparea excesivă, as putea spune, exclusivă privind soluţiile pronuntate de instanțe şi Parchete depăşeşte, la momentul actual, limitele prevăzute de Constituţia României. Şi, dacă privim din această perspectivă dublată de atacurile la persoana magistraţilor implicaţi in pronunţarea acestor soluţii, atunci, da, consider că sistemul judiciar este în pericol", a spus Alina Ghica.

Aceasta a dorit să precizeze şi cine se face vinovat pentru ruperea echilibrelor în justiţie.

"Dacă vorbim de ruperea echilibrelor, in contra dispozitiilor Constitutiei, nu ezit sa spun ca responsabilitatea apartine factorului politic care, dintotdeauna, a actionat prin parghii de presiune. Ceea ce este mai grav este ca in activarea acestor parghii s-au lasat antrenati si unii magistrati, judecatori sau procurori", a mai spus Alina Ghica.

Ghica spune că nu ştie nici acum motivele concrete ale deciziei revocării. Ea a anunţat şi ce va face dacă va avea câştig de cauză.

"Aspectele de nelegalitate pe care le-am invocat nu au fost lămurite de către plenul CSM şi cred că este o chestiune esenţială pentru viitorul justiţiei române şi al CSM ca instituţie constituţională ca deciziile pe care le adoptă să nu fie limitate subiectiv sau interpretate arbitrar. Scopul vizat nu este, nicidecum, păstrarea funcţiei de membru CSM dar, ca judecator, consider absolut necesară respectarea principiului legalităţii. Indiferent care va fi soluţia pronuntaţă de instanţă, îmi voi da demisia din CSM", a mai spus  Ghica.

×
Subiecte în articol: Alina Ghica Cristi Danilet revocare csm