x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alistar, despre decizia CC: Este un act de epurare politică

Alistar, despre decizia CC: Este un act de epurare politică

25 Ian 2011   •   14:11
Alistar, despre decizia CC: Este un act de epurare politică
Sursa foto: Dragos Stoica /Jurnalul National
148194-alistar.jpgVictor Alistar, unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii care ar urma să-şi piardă poziţia în urma deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale, a calificat hotărârea instanţei drept "un act de epurare politică".

"Curtea Constituţională s-a comportat ca o instanţă de drept comun, judecând o chestiune care ţine, cel mult, de legalitate, nu de constituţionalitate. Contestaţia împotriva mea s-a bazat pe un act al unei instituţii, care este sau nu definitiv, deci o chestiune de legalitate, nicidecum una de constituţionalitate", a declarat Victor Alistar, potrivit Mediafax.

Prin faptul că judecătorii CC au luat o decizie în privinţa lui într-o chestiune "de drept comun", Alistar apreciază că instanţa constituţională a încălcat principiul independenţei justiţiei, poziţionându-se ca o "jurisdicţie supremă".

Alistar a criticat şi procedura "incorectă" folosită de instanţa constituţională în luarea deciziei în ceea ce-l priveşte.

"Curtea mi-a interzis, practic, dreptul de a ocupa o funcţie publică, prevăzut de Constituţie, fără a-mi cere să prezint un punct de vedere, fără a asculta şi poziţia mea. Avem de-a face cu eroare, în opinia mea. Fie Curtea Constituţională nu trebuia să judece acest caz, nefiind, aşa cum am mai spus, de competenţa ei, fie a încălcat procedura prin aceea că nu am fost, la rândul meu, audiat, ascultat", a spus Alistar.

Alistar a mai declarat că este "regretabil" că animozităţile personale se transformă în blocaje în sistemul public, făcând referire la relaţia pe care o are cu cei din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pe care i-a contestat în repetate rânduri şi care, la rândul lor, au exprimat deseori puncte de vedere împotriva sa.

Acesta a făcut un apel la magistraţii Curţii Constituţionale, cerându-le acestora să-şi nuanţeze poziţia faţă de decizia de marţi, "pentru ca întreaga comunitate de jurişti din România să realizeze cine dintre ei este magistrat şi cine este politruc".

"Având în vedere toate chestiunile expuse, apreciez că avem de-a face, în cazul meu, cu un act de epurare politică", a conchis Alistar, spunând că "toate cancelariile occidentale vor fi informate despre incidentul de marţi".

×