x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasada SUA mulţumeşte României pentru colaborarea în cazul traficantului de arme rus Viktor Bout

Ambasada SUA mulţumeşte României pentru colaborarea în cazul traficantului de arme rus Viktor Bout

04 Noi 2011   •   13:43
Ambasada SUA mulţumeşte României pentru colaborarea în cazul traficantului de arme rus Viktor Bout

'In data de 2 noiembrie 2011, Viktor Bout a fost gasit vinovat de conspiratie in vederea vinderii de armament in valoare de cateva milioane de dolari catre Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), organizatie terorista columbiana. Armele urmau a fi folosite pentru a ucide americani aflati in Columbia', se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA, primit la redactie, in care este reprodusa declaratia ambasadorului Mark Gitenstein.

Comunicatul continua cu precizarea ca 'Ancheta in acest caz s-a realizat impreuna cu autoritatile romane si cu autoritatile din alte cateva tari'.

'Rezultatele anchetei si succesul procurorilor ilustreaza stransul parteneriat pe care Agentia Antidrog Americana (DEA) are privilegiul de a-l avea atat cu procurorii romani din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cat si cu anchetatorii de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Politiei Romane. Poporul american datoreaza recunostinta Guvernului Romaniei si poporului roman pentru eforturile exemplare si neobosite depuse de autoritatile romane in sprijinul acestei anchete. Adresez multumiri sincere Guvernului Romaniei si poporului roman pentru cooperarea si parteneriatul excelente cu DEA si Statele Unite ale Americii in lupta comuna impotriva traficantilor de droguri si a narco-teroristilor din intreaga lume', spune ambasadorul SUA.

Viktor Anatolyevich Bout este un cetatean rus, in varsta de 45 de ani, care a lucrat ca translator in armata sovietica. Odata cu celebra Perestroika, Bout s-a lansat in afaceri cu transport aerian, livrand armament din tari precum Moldova, Ucraina si Bulgaria, in special in tarile africane sfasiate de razboaie civile. A fost arestat in Bangkok, Tailanda si extradat in SUA, fiind incarcerat la New York si judecat de o curte federala din Manhattan.

×