Programul pentru vizitatori internaţionali - IVLP – a aniversat astăzi 75 de ani de existenţă. IVLP este una dintre iniţiativele Guvernului SUA care promovează cunoaşterea reciprocă prin comunicare la nivel personal şi profesional.
Interacţiunea cu foştii participanţi la programe sponsorizate de Guvernul SUA este o prioritate a Departamentului de Stat şi a Ambasadei SUA la Bucureşti. IVLP promovează învăţarea de lucruri noi, împărtăşirea de cunoştinţe şi dezvoltarea de reţele profesionale. Participanţii, actuali sau viitori lideri în domeniile lor de interes şi de activitate, se întâlnesc cu omologi americani şi străini, schimbă impresii, discută soluţii la probleme actuale şi îşi creează cunoştinţe pe termen lung.
„Programul Internaţional Visitors Leadership este o parte importantă a politicilor şi eforturilor Guvernului SUA de a dezvolta relaţii în toată lumea. Este convingerea noastră puternică şi fermă că o cunoaştere şi înţelegere reciprocă crescândă ne poate ajuta să dezvoltăm relaţii din ce în ce mai strânse”, a precizat însărcinatul cu afaceri Dean Thompson, la întâlnirea cu unii dintre participanţii la program.
În august 2013, s-a înfiinţat Romanian U.S. Alumni Association, cu statut de persoană juridică. Toţi bursierii şi absolvenţii de programe sponsorizate de Guvernul SUA (Fulbright, Humphrey, International Visitor Leadership şi Benjamin Franklin) pot deveni membri ai Asociaţiei.
Printre membrii se numără români din toate regiunile ţării, care au participat la programe sponsorizate de Guvernul SUA între 1960 şi 2015.
IVLP este cel mai important program de schimburi profesionale al Departamentului de Stat şi a fost înfiinţat în 1940, când Nelson Rockefeller a lansat un proiect de „schimb de persoane” cu America Latină. Primul participant la acel program a fost preotul Aurelio Espinosa Pólit, director al Colegio de Cotocollao, din Quito, Ecuador, care a ajuns în SUA în decembrie 1940. De-a lungul celor 75 de ani de existenţă, IVLP a adus laolaltă peste 200.000 de participanţi internaţionali, printre care se numără peste 335 actuali sau foşti şefi de stat sau de guvern, peste 50 de laureaţi ai premiului Nobel şi multe alte persoane cu realizări notabile.
Primul român care a ajuns în SUA prin programul destinat vizitatorilor internaţionali apare menţionat în arhive în 1960. De atunci, cei peste 1.500 de români membri ai comunităţii de vizitatori internaţionali sunt profesionişti respectaţi din toate domeniile, inclusiv pedagogi, jurnalişti, specialişti în drept, artişti, lideri de ONG-uri şi activişti locali, membri ai clerului şi alte persoane importante ale vieţii publice româneşti. Printre temele pe care s-a pus accentul în program s-au numărat: stat de drept şi responsabilizare a reprezentanţilor instituţiilor, drepturile omului, împuternicirea categoriilor defavorizate, antreprenoriat, aplicarea legii, educaţie şi implicarea civică a tinerilor.