x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul Norvegiei a discutat cu Mona Pivniceru: 306 milioane euro asistenţă financiară nerambursabilă, transferaţi României până în 2016

Ambasadorul Norvegiei a discutat cu Mona Pivniceru: 306 milioane euro asistenţă financiară nerambursabilă, transferaţi României până în 2016

22 Feb 2013   •   14:21
Ambasadorul Norvegiei a discutat cu Mona Pivniceru: 306 milioane euro asistenţă financiară nerambursabilă, transferaţi României până în 2016

Astăzi, ambasadorul Norvegiei la București, dl. Øystein Hovdkinn, a avut o întrevedere cu ministrul Justiției, d-na Mona Maria Pivniceru, pentru a discuta sprijinul financiar acordat României de către Norvegia prin intermediul Granturilor norvegiene.

Până în 2016, o sumă de aproximativ 306 milioane EUR va fi transferată României sub formă de asistență financiară nerambursabilă către programe și proiecte în diverse sectoare, cum ar fi protecția mediului, conservarea patrimoniului cultural, justiție și societate civilă. Aproximativ 25 milioane EUR vor fi alocate sectorului justiție și afaceri interne. Programele aferente acestui sector vor fi lansate in cursul acestui an.

În conformitate cu cadrul administrativ asupra căruia s-a convenit, Ministerul Justiției va administra, în calitate de Operator de Program, mare parte din fondurile alocate sectorului justiție și afaceri interne. Acestea vor sprijini justiția din România în privința implementării noilor coduri juridice, vor contribui la îmbunătățirea standardelor din penitenciarele și serviciile de probațiune românești, precum și la combaterea violenței domestice, a crimei organizate și a traficului de ființe umane.

În timpul discuțiilor, ambasadorul Hovdkinn a menționat rata mare de absorpție de 85 la sută în perioada anterioară de finanțare, de până în 2011. Pentru acest interval, România a beneficiat de aproape 100 de milioane EUR în următoarele sectoare cheie: protecția mediului, producție sustenabilă, sănătate și îngrijirea copilului, patrimoniu cultural, și sectorul ONG. Oficialul norvegian a transmis mesajul beneficiarilor referitor la fondurile norvegiene, respectiv faptul că acestea au fost flexibile și ușor de accesat și utilizat.

Ministrul Justiției, d-na Mona Maria Pivniceru, i-a mulțumit ambasadorului pentru sprijinul constant acordat de  Guvernul norvegian în finanțarea de proiecte strategice pentru sistemul judiciar din România în contextul implementării noilor coduri juridice precum și în alte domenii care țin de justiție și afaceri interne.

Context: Prin Acordul pentru Spaţiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din  Piața Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la sută din suma totală. Granturile SEE și norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relațiile bilaterale dintre Norvegia și România. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE și cele norvegiene, vă rugăm să vizitați www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro și www.eeagrants.org.



×