Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein sustine ca "ar fi greu de gasit o persoana mai potrivita' ca seful DNA Daniel Morar pentru a deveni procuror general al Romaniei. Invitat joi seara la emisiunea Plus Unu de la TVR, Gitenstein l-a laudat atat pe Daniel Morar, a carui delegare la sefia DNA expira in luna august, cat si pe procurorul general Laura Codruta Kovesi, al carui mandat expira in luna octombrie a acestui an.
Intrebat ce sanse sunt ca Daniel Morar sa devina procurorul general al Romaniei, ambasadorul american a raspuns: "Nu am discutat acest subiect cu noul ministru al Justitiei. Il voi discuta. Nu stiu daca Daniel Morar va fi numit procuror general. Indiferent cine va fi numit, integritatea si credibilitatea acelei persoane trebuie sa nu poata fi pusa la indoiala. Cred ca Daniel Morar este un astfel de om, dar daca nu va fi el cel numit, persoana numita trebuie sa aiba calitatile sale sau chiar mai multe, daca exista o astfel de persoana. Cred ca ar fi greu de gasit o persoana mai potrivita, dar trebuie sa existe consens ca acea persoana este la fel de buna ca Daniel Morar. Mi se pare o sarcina grea, dar va fi la fel de greu pentru oricine este numit, fiindca va fi comparat imediat cu Laura Kovesi si cu Daniel Morar'.
Nu este prima data cand ambasadorul american l-a laudat pe Morar, el pledand pentru mentinerea acestuia in fruntea DNA, chiar daca mandatul ii expira la 12 februarie 2012. "Ar fi un lucru foarte bun (n.r. prelungirea mandatului lui Daniel Morar). Nu stiu daca se poate, daca nu trebuie amendata legea. Nu sunt familiar cu regulile romanesti. Dar, cu cat il tineti pe Daniel Morar in functie mai mult timp, cu atat mai bine va fi", declara Gitenstein in noiembrie anul trecut. Sugestia acestuia a fost retinuta de presedintele Traian Basescu, seful statului declarand la scurt timp ca doreste sa ii ceara procurorului general Codruta Kovesi prelungirea cu sase luni, pana la raportul Comisiei Europene din vara, a mandatului procurorului-sef al DNA, Daniel Morar. Pe 7 februarie anul acesta, procurorul general al Romaniei a ascultat directivele prezidentiale si l-a delegat pe Morar pentru sase luni, incepand din 13 februarie, la conducerea DNA.
Decizia l-a multumit, bineinteles pe Gitenstein. "Daca mandatul domniei sale a fost extins, atunci acesta ar fi cu siguranta un lucru bun. Iar cand mandatul sau se va fi incheiat, speram ca cineva cu o dedicatie si abilitate similare va fi numit pentru inlocuirea sa", preciza Biroul de presa al Ambasadei SUA la Bucuresti. Gitenstein i-a fost alaturi lui Morar si cand seful DNA fusese luat in vizor de Consiliul Superior al Magistraturii ai carui membri au decis sa sesizeze inspectia judiciara in acest caz. Se intampla in octombrie anul trecut, dupa ce Morar pusese la indoiala intr-o emisiune la TVR, corectitudinea deciziilor judecatoresti si pregatirea profesionala a magistratilor instantei supreme. Gitenstein declara atunci pentru HotNews.ro, ca sesizarea CSM in cazul sefului DNA, Daniel Morar, este "un lucru foarte derutant", precizand nu stie cum declaratiile pe care le face despre eficienta sistemului judiciar si despre procese "pot sa determine o ancheta".
In ciuda lobby-ului intens facut de Gitenstein lui Morar, premierul Victor Ponta pare sa aiba alte planuri in ceea ce priveste numirea procurorului general si a sefului DNA. Seful Executivului a declarat la Romania Tv ca persoanele propuse pentru cele doua functii trebuie numite doar de catre Consiliul Superior al Magistraturii, fara implicarea ministrului Justitiei si a presedintelui tarii. "Foarte curand va trebui sa revenim la sistemul pe care l-am promovat in 2004, cand Cristian Diaconescu (actual consilier prezidential-n.r.) era ministru al Justitiei, in care atat seful DNA, cat si procuror general sa nu mai aiba nicio legatura in ceea ce priveste numirea nici cu ministrul, nici cu presedintele, ci doar cu CSM. asta este un sistem politizat adus de Macovei cand era ministru foarte bun prieten cu presedintele", a spus Ponta miercuri seara, la RTV.
El a aratat ca, din cate stie, fara a avea atributii in acest domeniu ca prim-ministru, atat sefului DNA, Daniel Morar, cat si procurorului general Codruta Kovesi le expira mandatul in jurul datei de 1 septembrie si a sustinut ca nu a discutat cu ministrul Justitiei legat de nominalizarile pe care acesta urmeaza sa le inainteze. "Ministrul are de la mine mana libera totala pentru a asigura independenta justitiei si a propune oameni care sa nu aiba nicio legatura nici cu presedintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atatia ani si daca am urat ceva era sa primesc tot felul de influente politice. Nu o sa fac eu acum exact ce nu imi placea mie atunci", a mai spus Ponta.