x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul SUA ne laudă serviciile de informaţii

Ambasadorul SUA ne laudă serviciile de informaţii

de Sînziana Stancu    |    25 Oct 2010   •   00:00
Ambasadorul SUA ne laudă serviciile de informaţii
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, ne-a transmis, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul Pro TV, mesajul că am putea beneficia de programul Visa Waiver dacă vom lua cele mai serioase măsuri în sensul reformării economiei naţionale ca o economie prosperă şi stabilă, consolidată pe criteriile unei veritabile economii de piaţă, astfel încât românii să vrea să stea la ei în ţară, şi nu să emigreze pentru a-şi găsi de lucru pe meleaguri străine.

"Dacă economia dumneavoastră se va consolida, dacă acesta devine locul unde tinerii vor să stea, unde toţi oamenii vor să stea, atunci vor rămâne aici, în România, pentru că România este cel mai bun loc în care ei să îşi realizeze visele, în loc să încerce să se ducă în SUA, sau Spania, sau Italia, sau Marea Britanie sau Franţa sau Germania". Ecuaţia ambasadorului e simplă: când ne vom consolida economia, numărul de solicitanţi pentru vize va scădea şi, implicit, va scădea şi rata de refuz a acordării vizelor SUA, care este în prezent de 20%, faţă de un maximum de 4%. Gitenstein nu a menţionat o dată la care SUA vor elimina vizele pentru români.

Ambasadorul spune despre serviciile române de informaţiică sunt "profesioniste şi apolitice. Sunt şi foarte competente şi de aceea relaţiile noastre sunt atât de strânse". Cuvinte de apreciere are Gitenstein, deopotrivă, pentru poliţie, parchet dar mai ales pentru armata română.

Referitor la faptul că România a renunţat la contractul de achiziţionare a avioanelor de luptă F-16, Gitenstein a afirmat că decizia ţării noastre a fost "de natură pur economică". "Noi voiam să vindem F16, nu voiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru", a explicat el. Nu în ultimul rând, ambasadorul american s-a referit şi la încercările actualului guvern român de a reforma statul, a da predictibilitate deciziilor şi de a aplica regulile statului de drept în toate domeniile, afirmând că aceasta este o condiţie esenţială pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri şi pentru atragerea investitorilor străini.

×
Subiecte în articol: observator