x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amelia Torres: Prioritatea noastră este să vedem bugetul României pentru 2009

Amelia Torres: Prioritatea noastră este să vedem bugetul României pentru 2009

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Feb 2009   •   00:00
Amelia Torres: Prioritatea noastră este să vedem bugetul României pentru 2009

"Prioritatea actuală este să vedem bugetul României pentru 2009, un buget care să permită guvernului să redobândească încrederea investitorilor", spune Amelia Torres, purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare Joaquin Almunia, citată de Agerpres.



"Nu voi comenta zvonuri sau ştiri bazate pe surse sau pe informaţii din auzite. Ceea ce pot spune este că, aşa cum a anunţat deja public comisarul european Almunia, Comisia va examina la 18 februarie în jur de 20 de programe de stabilitate şi convergenţă. Aceste programe conţin proiecţiile bugetare ale tuturor statelor membre, planurile lor privind bugetul pentru următorii ani. În ce priveşte România, ceea ce pot spune acum este că guvernul încă discută bugetul pentru 2009. După câte ştiu, guvernul român nu a trimis încă programul de convergenţă Comisiei Europene şi nu ştiu, în acest moment, dacă acesta va fi trimis până la 18 februarie", a spus Torres. Potrivit reprezentantei executivului comunitar, la 18 februarie Comisia Europeană va trage concluziile necesare în legătură cu necesitatea sau nu de a pune unele ţări membre sub supraveghere bugetară. Recent, în presa română au apărut informaţii, bazate pe "surse de la Bruxelles", care dădeau iminentă o decizie a Comisiei Europene de declanşare a procedurii de deficit excesiv contra României.

Amintim că deficitul bugetar, calculat după standardul european, a fost în 2008 de 5,2 la sută din PIB, peste plafonul de trei la sută în care trebuie să se încadreze statele membre ale Uniunii Europene /UE/. Pentru acest an, autorităţile au programat un deficit bugetar de 2 la sută din PIB

×
Subiecte în articol: romania