x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 8 mil. de români cu un viitor incert la pensie dacă se elimină obligativitatea Pilonului II

8 mil. de români cu un viitor incert la pensie dacă se elimină obligativitatea Pilonului II

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   22:45
8 mil. de români cu un viitor incert la pensie dacă se elimină obligativitatea Pilonului II
Sursa foto: Unsplash.com

8 milioane de români ar avea un viitor incert la pensie, contrar direcției europene a României, dacă se elimină obligativitatea Pilonului II, susține APAPR. De altfel, apariția propunerii a provocat scandal în coaliție, marți.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) respinge cu fermitate propunerea depusă marți în Parlament de eliminare a obligativității Pilonului II de pensii private.

„Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reforma structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul țărilor civilizate. Toate statele din Uniunea Europeană și din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumătate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul României și-a asumat să întărească Pilonul II și nu să îl desființeze, jalon pe care atât Guvernul cât și Comisia Europeană îl consideră îndeplinit. Propunerea depusă azi în Parlament afectează grav și ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de români cu un viitor incert la pensie, contrar direcției europene a României”, transmite Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Potrivit acesteia, Pilonul II de pensii private obligatorii funcționează în România de mai bine de 15 ani cu rezultate excepționale în beneficiul cetățenilor: randament mediu anual de peste 7,5% (dublu față de inflația corespunzătoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezintă doar câștigul net din investiții adus de managementul administrat privat peste contribuțiile virate de români garantate prin efectul legii.

Peste 90% din acești bani sunt investiți în economia României, contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă. În plus, cu un comision mediu anual de cca. 0,36% din activul net (2022), respectiv 0,24% (estimare 2023), Pilonul II din România este printre cele mai eficiente sisteme de pensii private din lume pentru salariații români, după cum o arată statisticile OCDE.

„Potrivit unui sondaj național desfășurat anul trecut la solicitarea APAPR, românii își doresc pensii duble față de ce poate oferi în prezent sistemul public (de stat). Diferența nu poate fi acoperită decât de un Pilon II puternic, obligatoriu, complementar la Pilonul I, lăsat să funcționeze în parametrii săi, nu atacat constant cu inițiative distructive precum cea depusă astăzi în Parlament”, adaugă APAPR.

De altfel, surse politice declară că apariția acestei propuneri a provocat scandal în coaliție, liberalii opunându-se.

Articolul prevede, practic, că cei care au aderat la un fond de pensii până la data de 1 ianuarie 2024 pot alege dacă mai doresc sau nu mai doresc să cotizeze la un fond de pensii private.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: amendament pensii