x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amenzi uriașe pentru românii de la bloc care folosesc bormaşina în afara orelor de linişte

Amenzi uriașe pentru românii de la bloc care folosesc bormaşina în afara orelor de linişte

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2023   •   00:03
Amenzi uriașe pentru românii de la bloc care folosesc bormaşina în afara orelor de linişte
Sursa foto: Hepta

Spre deosebire de românii care locuiesc la curte, locatarii unui bloc trebuie să folosească bormaşina doar în anumite intervale orare, pentru a nu-și deranja vecinii.

Zgomotul produs de o bormașină este foarte stresant pentru cei din jur, iar acest lucru se poate lăsa cu amenzi.

Acest lucru este cu atât mai neplăcut dimineaţa și mai ales în weekend, când zgomotul de la bormaşină nu ne mai lasă să dormim.

Potrivit Antena 3 CNN, există o serie de modalități pentru a folosi bormașina în afara orelor de liniște, astfel încât să eviți o amendă.

Care sunt orele de liniște la bloc, când eviţi o amendă

Orele de liniște, potrivit legii din România, sunt perioadele în care nu ai voie să-ți deranjezi vecinii cu zgomote tari, fie că dai muzica tare sau că folosești o bormașină cu nivel scăzut de decibeli.

Aceste ore de liniște sunt cuprinse în următoarele intervale: 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Acestea sunt considerate ore de odihnă, iar zgomotele produse în aceste intervale orare se sancționează cu amendă.

Potrivit legii 61/1991, nu se face diferența între orele de liniște din cursul săptămânii și cele din weekend. Prin urmare, fie că este zi lucrătoare, fie că este sâmbătă sau chiar duminică, orele de liniște pe care trebuie să le respecți sunt aceleași.

Care este amenda pentru folosirea bormașinilor în timpul orelor de liniște

Folosirea bormașinilor în timpul acestor ore de liniște nu poate fi făcută la bloc, cu excepția cazului în care, în prealabil, obții acordul scris al vecinilor. 

De exemplu, dacă urmează să faci o reparație care nu poate fi făcută la o altă oră, tu depinzând de alte persoane (de exemplu ai comandat mobilă și persoanele responsabile vin să o instaleze în timpul orelor de liniște), singura soluție este să-ți anunți vecinii pentru a evita ca poliția să ajungă la ușă și să te amendeze.

Dacă vrei să eviți o amendă, cel mai simplu lucru este să respecți orele de liniște și să nu folosești bormașina în perioadele amintite.

Potrivit legii, persoanele care nu respectă aceste ore de liniște și fac gălăgie riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

În cazul contravențiilor repetate, amenzile sunt mai mari. Dacă fapta se repetă la 24 de ore de la săvârșirea primei fapte, amenzile cresc, putând ajunge până la 3.000 de lei.  

Folosirea constantă a bormașinii duce la amenzi și în afara orelor de liniște

Folosirea constantă a bormașinii, fără motiv întemeiat, este pedepsită prin lege. Aici este vorba despre cei care nu fac reparații în casă, ci de cei care lucrează constant la diverse proiecte ori construiesc mobilier acasă, pentru alți clienți.

Concret, potrivit legii, constituie contravenție "tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă" (articolul 2, punctul 25). 

Amenda pentru această contravenție este mai mică, fiind cuprinsă între 200 și 1.000 de lei, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: amenzi uriașe bormasina ore de liniste