x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Record: ANABI a pus sechestru pe criptomonede în valoare de peste 18 milioane de lei

Record: ANABI a pus sechestru pe criptomonede în valoare de peste 18 milioane de lei

de Redacția Jurnalul    |    26 Iul 2024   •   22:15
Record: ANABI a pus sechestru pe criptomonede în valoare de peste 18 milioane de lei

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a preluat în administrare diferite criptomonede, în valoare estimată de aproximativ 18.315.360 lei, echivalentul a aproximativ 4.000.000 de dolari, acesta fiind un record.

Din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a preluat în administrare diferite criptomonede, în valoare estimată de aproximativ 18.315.360 lei, echivalentul a aproximativ 4.000.000 USD.

Într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, perturbarea funcționării unui sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, au pus în aplicare mai multe mandate de percheziție domiciliară pe raza Municipiului București. Conform materialului probator administrat de organele de urmărire penală, inculpații au desfășurat o serie de activități infracționale la nivelul unei platforme de blockchain, reușind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice pe care le controlau, criptomonede cu o valoare aproximativă de 120.846.000 USD la data efectuării tranzacțiilor.

Prin expertiza procurorilor DIICOT și a polițiștilor DCCO, persoana vătămată a recuperat peste 95% din criptomonedele care i-au fost sustrase. Prejudiciul este în prezent de aproximativ 9.305.791 USD.

Suma de 4.000.000 USD, reprezentând diferite criptomonede (BTC, SOL, WIF, ETH, FET, PENDLE, AUCTION, CTSI, ROSE, USDC, DOGE, TIA, INJ, RUNE, DMT), a fost transferată în portofelele administrate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

„Operațiunea a evidențiat importanța colaborării interinstituționale de tip task-force, precum și a utilizării tehnicilor avansate de urmărire, analiză a tranzacțiilor, recuperare și administrare a criptomonedelor”, transmite, vineri, într-un comunicat de presă, ANABI.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: anabi sechestru criptomonede