OBSERVATOR
Avem un mediu propice pentru lupta impotriva coruptiei, dar trebuie sa trecem de la vorbe la fapte, este concluzia unui audit independent al Freedom House Washington, la cererea Ministerului Justitiei.
Ministerul Justitiei a dat publicitatii ieri primul audit independent, realizat la cererea sa de catre Freedom House Washington, pe tema coruptiei din Romania. Concluzia auditului: s-a creat un mediu propice de lupta anticoruptie, dar trebuie sa trecem la fapte; ca sa-si imbunatateasca eficienta, PNA trebuie reorganizat, iar institutiile statului trebuie sa colaboreze mai mult.
MARINA CONSTANTINOIU, MIRUNA PASA
SFATURI. Campania "Nu da spaga" ar trebui sa ne intre in cap tuturor, ca sa aiba succes reforma
|
BAZA E BUNA. Freedom House este de parere ca "in perioada 2000-2004, Romania a creat un impresionant arsenal de instrumente legale pentru transparenta, responsabilitate si anticoruptie, din care unele par sa fi generat rezultate pozitive, pe cand altele trebuie sa-si dovedeasca eficienta". Dintre instrumentele de succes, FH citeaza "Legea privind accesul la informatiile de interes public" si decizia de a face transparente declaratiile de avere si interese ale demnitarilor si functionarilor publici. Raportul de evaluare al organizatiei Freedom House Washington cu privire la fenomenul coruptiei in Romania a stabilit ca, desi exista institutii specializate care sa combata acest flagel, acestea nu sunt destul de eficiente si nici independente. Cele mai importante organisme amintite in raport sunt Parchetul National Anticoruptie (PNA) si nou-creata Directie de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Freedom House atrage atentia ca aceste doua structuri trebuie sa invete sa colaboreze pentru a putea diminua real flagelul coruptiei. "In pofida necesitatii de stransa cooperare nu exista practica utilizarii unor echipe comune de ancheta." Mai mult, cele doua institutii trebuie sa inceapa sa actioneze independent, atat ca organism, cat si la nivelul fiecarui procuror, se arata in raport. "Daca aceia de la conducere doresc sa impiedice o ancheta, au mijloace destule sa o faca", sustine Freedom House, referindu-se la lipsa independentei financiare.
DESPRE PNA. In ochii FH, Parchetul National Anticoruptie (PNA) inca trebuie sa faca dovada independentei sale politice si eficientei sale. Cu privire la PNA, Freedom House sustine ca, desi a obtinut rezultate la nivelul coruptiei medii, nu si-a atins inca scopul in combaterea marii coruptii.
Citește pe Antena3.ro
IN ALB SI NEGRU. O "bila neagra" din partea FH este ca, desi extinsa, activitatea legislativa nu a fost concentrata pe aspectele care ar avea cel mai mare impact, iar slaba coordonare dintre diferitele acte normative a dus la o activitate de continua revizuire si modificare a legilor deja adoptate. O bila "alba" ar fi "consolidarea societatii civile romanesti din ultimii ani si activitatea sa intensa de folosire a arsenalului institutional de lupta impotriva coruptiei, aparut in anii din urma". Sunt remarcate, in aceeasi analiza, cele doua campanii anticoruptie: "Coalitia pentru un Parlament Curat" si "Nu da spaga!". "Cele mai recente aspecte pozitive sunt decizia Guvernului Romaniei de a suspenda imunitatea fostilor ministri si de a accepta o versiune imbunatatita si mult mai cuprinzatoare a declaratiilor de avere", remarca raportul FH, care precizeaza ca, daca nu se iau si alte masuri decisive cat de repede posibil, strategiile vor ramane doar pe hartie.
Raportul retine de asemenea ca surse atat din PNA, cat si din Parchetul General considera ca serviciile secrete au contribuit nesemnificativ la combarerea coruptiei.
Cat despre Consiliul Superior al Magistraturii, raportul sustine ca in randul angajatilor institutiei exista persoane asupra carora planeaza mai multe acuzatii. "Exista temeri considerabile la nivelul magistratilor romani ca, desi in mod evident influenta Ministerului Justitiei a scazut, ierarhia de varf a corpului judecatoresc si personalul de la minister au reusit intr-o mare masura sa recreeze vechiul minister sub un nume nou", sustine raportul.
Finantele Publice se confrunta, potrivit raportului, cu o lipsa de claritate si de transparenta a legilor si procedeelor in domeniul achizitiilor publice si al privatizarii. "Modificarea frecventa a reglementarilor din domeniu a creat un sentiment de nesiguranta in randul autoritatilor din administratia publica. (...) S-a observat un nivel ridicat de confuzie (nu ignoranta!) care a condus la numeroase greseli, interepretari eronate ale legii si adesea la nerespectarea reglementarilor in vigoare pe motiv ca acestea sunt neclare", se sustine in raport.