x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anastase, campioana cererilor de suspendare

Anastase, campioana cererilor de suspendare

de Monica Iordache Apostol    |    04 Oct 2010   •   00:00
Anastase, campioana cererilor de suspendare
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Roberta Anastase este singurul preşedinte al Camerei Deputaţilor care a ajuns la performanţa de a aduna patru plângeri disciplinare la Comisia juridică şi de disciplină a acestei Camere, depuse de propriii colegi de deputăţie.



Pentru că Regulamentul parlamentar a ajuns în mâinile ei cârpă de şters pantofii, Anastase s-a ales cu câte o reclamaţie după fiecare vot sau şedinţă controversate: după ce a suspendat şedinţa de plen la citirea raportului comisiei de anchetă a activităţii Elenei Udrea, după ce a refuzat să semneze numirea lui Valer Dorneanu ca judecător la Curtea Constituţională, repetând abuziv votul, după ce l-a băgat pe UNPR-istul Eugen Nicolicea în Comisia de regulament şi, ultima dintre reclamaţii, după ce a adoptat fraudulos Legea pensiilor.

În toate cele patru plângeri se cere suspendarea Robertei Anastase de la şefia Camerei. Prima dintre ele, depusă în octombrie 2009, a reuşit să fie respinsă de majoritatea PDL din Comisia juridică, dar celelalte trei îşi aşteaptă dezbaterea. Regulamentul Camerei Deputaţilor nu prevede în mod expres suspendarea preşedintelui, dar este posibilă excluderea de la lucrările Camerei a unui parlamentar, pe o perioadă de maximum 30 de zile, în cazul în care acesta nu a respectat Regulamentul.

În plângerea depusă după ce Anastase n-a vrut să semneze numirea lui Valer Dorneanu ca judecător la CCR, PSD arată că preşedinta Camerei "refuză dreptul de a lua cuvântul membrilor grupului PSD", "nu îşi îndeplineşte rolul de a modera discuţiile în mod obiectiv şi imparţial, favorizând în mod ostentativ propriul grup parlamentar", "nu respectă aproape niciodată orarul de desfăşurare a activităţilor în plen conform programului aprobat în Biroul Permanent", are "un comportament jignitor şi adesea injurios la adresa deputaţilor noştri şi ai PNL care sunt acuzaţi de lipsă de responsabilitate, demagogie, populism, de chiul ş.a.m.d." şi are "o atitudine abuzivă, dictatorială".

La începutul lunii septembrie, Anastase s-a mai ales cu o plângere după ce a modificat ordinea de zi a plenului şi a forţat includerea unui membru al grupului aşa-zis independent, de fapt UNPR-ist de-al lui Gabriel Oprea, în Comisia de regulament. Opoziţia a părăsit sala, iar rezultatul votului a arătat clar lipsa de cvorum a puterii: 142 de voturi exprimate, faţă de 167 necesare. Asta n-a împiedicat-o pe Anastase să declare că Nicolicea a intrat în Comisia de regulament. Liberalii au reclamat-o la Comisia de disciplină şi au spus că "s-a ajuns la încălcarea gravă a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin dorinţa unui singur om". În fine, ultima sesizare, depusă tot de PNL, se referă la adoptarea frauduloasă a Legii pensiilor.

În aceeaşi noapte în care s-a dat votul penal pe Legea pensiilor, Anastase a mai comis o infracţiune: a pus la vot, în aceleaşi condiţii, şi o modificare controversată a Regulamentului Camerei, prin care PDL pune oficial stăpânire pe conducerea şedinţelor de plen. Conform modificării, apărută deja în Monitorul Oficial, doar vicepreşedinţii delegaţi de Anastase pot conduce o şedinţă de plen, până acum Regulamentul prevăzând că acest lucru se face "prin rotaţie". Modificarea blochează definitiv orice posibilitate ca un vicepreşedinte din partea opoziţiei să pună mâna pe microfonul principal al Camerei Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: observator