x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANCHETĂ ÎN DERULARE/Jaful din Băneasa, se caută vinovaţii

ANCHETĂ ÎN DERULARE/Jaful din Băneasa, se caută vinovaţii

de Iulia Barbu    |    16 Dec 2008   •   00:00
ANCHETĂ ÎN DERULARE/Jaful din Băneasa, se caută vinovaţii

La patru zile după "măcelul verde" din Staţiunea Pomicola Băneasa, când în toiul nopţii plantaţia de meri a fost pusă la pământ, Poliţia caută vinovaţii.
În noaptea zilei de joi, 522 de meri au fost retezaţi, lăsând în locul unei livezi sute de cioturi. O imagine dezolantă! Toţi cei care au văzut-o au declarat simplu: este un act criminal!



"Nu vă putem spune prea multe în acest moment, întrucât ancheta este în plină desfăşurare. S-a stabilit deja un cerc de suspecţi şi se iau în considerare toate variantele. Vom identifica autorul care va fi tras la răspundere penală", a precizat pentru Jurnalul Naţional Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Ciocan a ţinut să explice că nu are cuvinte pentru a încadra din punct de vedere uman gestul celor care au pus la pământ o plantaţie de meri.
Obişnuită deja cu astfel de acţiuni "criminale", Adela Bărbulescu, directoarea staţiunii pomicole, este sceptică în privinţa rezultatelor anchetei. "Măcelul de săptămâna trecută nu este primul şi nu ne-a luat prin surprindere. Mă doare sufletul de dezastrul de aici. Din păcate, ne-am obişnuit cu astfel de acţiuni inumane. Au mai fost trei astfel de cazuri, de care chiar ziarul dumneavoastră a scris, dar nimeni nu a luat nici o măsură. Îmi este groază să mă gândesc ce o să ne aştepte după Sărbători. Este posibil să nu mai găsesc nimic aici. Instituţiile statului trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna că la Băneasa s-au făcut retrocedări dubioase şi netransparente", a preciziat Bărbulescu.

AVEREA DIN NORDUL CAPITALEI

Jurnalul Naţional a prezentat modul în care suprafaţa de teren defrişată în toiul nopţii a ajuns la cheremul "băieţilor deştepţi" din imobiliare. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa are mai multe probleme. Nu este protejată de nici o lege posibilă a statului român. Are peste 70 de hectare de teren în nordul Bucureştiului şi nu a fost văzută vreodată altfel decât o miză imobiliară. Drept dovadă, patrimoniul pe care îşi desfăşoară activitatea de cercetare a fost retrocedat în totalitate. Din avalanşa de dosare care au cadorisit cu teren diverse personaje din lumea imobiliară, foarte puţine au avut acolo vechiul amplasament. Cele mai multe nu au făcut decât să ofere cadouri cu terenuri extrem de valoroase.


Istoricul unui teren extrem de valoros

Suprafaţa de un hectar defrişată joi noaptea a fost retrocedată în urmă cu mai bine de un an. Haram Adriana şi Luminiţa Petrescu au fost beneficiarele legale ale retrocedării. Jurnalul Naţional a arătat în vara acestui an încrengătura unei afaceri de 4 milioane de euro, atât cât s-a obţinut cel puţin în mod oficial din vânzarea repetată a terenului deţinut de cele două femei. Nici o instituţie abilitată nu s-a arătat însă interesantă de acest caz. Jurnalul Naţional a dezvăluit la acea vreme, cu lux de amănunte şi dovezi, modul în care terenul celor două bătrâne a ajuns pe mâna afaceriştilor imobiliari şi modul în care cele două au rămas numai cu speranţa.

×
Subiecte în articol: observator