x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă la BAC-ul olimpicilor. 900 de înscrişi, deşi în loturile olimpice se află doar 108 sportivi în an terminal de liceu

Anchetă la BAC-ul olimpicilor. 900 de înscrişi, deşi în loturile olimpice se află doar 108 sportivi în an terminal de liceu

01 Iun 2012   •   10:37
Anchetă la BAC-ul olimpicilor. 900 de înscrişi, deşi în loturile olimpice se află doar 108 sportivi în an terminal de liceu

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman cere Ministerului Educatiei sa ancheteze Bacalaureatul Olimpicilor, examen rezervat sportivilor din loturile olimpice si nationale care participa la competitii internationale.

La sesiune, care s-a desfasurat la Bacau, s-au inscris 900 de elevi, au sustinut examenul 877 din care doar 300 au fost admisi, desi in evidentele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman nu sunt decat 108 sportivi activi aflati in anul terminal de liceu, a anuntat Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

In aceste conditii, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a solicitat Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport si Ministerului Educatiei Cercertarii Tineretului si Sportului sa demareze o ancheta vizavi de modul in care au fost realizate inscrierile sportivilor de performanta pentru sesiunea speciala de bacalaureat din acest an.

"COSR a solicitat ANST si MECTS sa demareze o investigatie serioasa vizavi de modul in care au fost realizate inscrierile sportivilor de performanta pentru sesiunea speciala de bacalaureat din acest an, neplacut impresionat de promovabilitatea extrem de scazuta si surprins de numarul mare de candidati. Conducerea COSR a atras atentia asupra disproportiei evidente, in Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea Juniorilor activand 108 sportivi cu varsta de bacalaureat, iar numarul de candidati la aceasta sesiune speciala a fost 900. COSR a solicitat oficial lista cu elevii - sportivi care au dat examenul de bacalaureat in sesiunea speciala din acest an, criteriile care i-au recomandat pe fiecare in parte, si persoanele implicate in selectie", se arata in comunicatul COSR.

De asemenea, forul olimpic a mai atras atentia asupra faptului ca nu a fost niciodata informat despre perioada in care au loc astfel de sesiuni, si nici consultat la stabilirea criteriilor de selectie.

Promovabilitatea la sesiunea bacalaureatului pentru participantii la olimpiade si competitii internationale este, potrivit ultimei centralizari, de 34,2%.

Fedorca a mai spus ca 106 candidati au reusit sa promoveze probele, insa nu au obtinut media 6,00, necesara pentru a trece examenul. Din examen au fost eliminati 25 de candidati, care au fost prinsi avand asupra lor fituici sau telefoane mobile.

Probele scrise au avut loc astfel: 28 mai - Limba si literatura romana, 29 mai - proba obligatorie a profilului, 30 mai - proba la alegere a profilului si specializarii, 31 mai - Limba si literatura materna.

Azi, 1 iunie, vor fi solutionate contestatiile si vor fi afisate rezultatele finale.
×