x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara privind eliminaţi de la BAC

Anchetă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara privind eliminaţi de la BAC

de Monalise Hihn    |    01 Iul 2011   •   13:02

Aproape 30 de profesori examinatori de la colegiile nationale "Alexandru Borza" din Geoagiu si "Aurel Vlaicu" din Orastie fac obiectul unei anchete declansate de catre Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, dupa ce 119 elevi au fost prinsi copiind la una dintre probele examenului de Bacalaureat. Mai mult, Inspectoratul a predat Politiei fisierele cu imaginile filmate din timpul incidentelor de la cele doua centre de examinare.

Comisiile au fost inlocuite, cu exceptia presedintelui. 111 din cei 159 de absolventi, care sustineau proba scrisa la matematica la Colegiul Agricol "Alexandru Borza" din orasul Geoagiu, au fost eliminati, marti, din examenul de Bacalaureat, dupa ce s-a constatat ca au copiat. Ei sunt acuzati de frauda si tentativa de frauda. La fel s-a intamplat si cu opt absolventi de la Colegiul National "Aurel Vlaicu" din Orastie.

Potrivit inspectorului general scolar, Alexandru Lautaru, o persoana anonima a sunat pe telefonul verde, pus la dispozitie de catre Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara pentru semnalarea neregulilor de la examenul de Bacalaureat: "Am fost sesizati de cineva ca la Geoagiu se petrec nereguli, asa ca s-a trecut la verificarea salilor de clasa si a inregistrarilor de pe camerele web. Astfel, s-a vazut clar cum absolventii copiau. Practic, li se rezolvase unul dintre subiecte. A fost declansata o ancheta interna si sunt vizati aproape 30 de profesori supraveghetori. De asemenea, toate comisiile au fost inlocuite, cu exceptia presedintelui acesteia. Acesta s-a aflat in permanenta alaturi de inspectorul scolar adjunct, iar asupra sa nu planeaza nici un fel de suspiciune. Pe de alta parte, am verificat toate imaginile si se vede clar cum elevii aveau sub foile de examen altele cu rezolvarea unui subiect din cadrul probei scrise ".

Fisierele cu imaginile din salile de examinare au fost predate Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara, care va continua ancheta. In plus, seful Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara crede ca se va ajunge cu dosarul si la Parchet: "Cu siguranta, va fi implicata si o alta institutie a statului si cred ca se va sesiza si Parchetul". Profesorii supraveghetori ai elevilor si cei 111 candidati la Bacalaureat au fost solicitati sa dea explicatii in scris despre ceea ce s-a intamplat, Inspectoratul Scolar Hunedoara declansand o ancheta in acest caz. Inca nu se stie daca a fost vorba despre o razbunare a cuiva, care a sunat pe linia verde si nici daca subiectul de la proba scrisa la matematica a fost rezolvat de catre unul dintre profesorii supraveghetori. In judetul Hunedoara au mai fost eliminati din examenul de Bacalaureat opt elevi care au fost prinsi, miercuri, copiind la proba obligatorie, alti trei absolventi fiind exclusi de la Bac in cursul zilei de luni din acelasi motiv.

Pe de alta parte, in cursul zilei, zeci de elevi eliminati de la centrul de examen de la Geoagiu si parintii acestora au mers la sediul Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, unde au solicitat sa se gaseasca o modalitate prin care candidatii sa fie lasati sa sustina din nou proba la matematica. Inainte de inceperea discutiilor, seful ISJ Hunedoara a declarat ca: "Orice incercare este inutila, pentru ca pe imagini se vede clar cum elevii copiau. Este normal sa ii ascultam, dar, din pacate, pentru ei nu se mai poate face nimic".

×