x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă la Penitenciarul Codlea: Adjunctul închisorii şi trei ofiţeri, reţinuţi

Anchetă la Penitenciarul Codlea: Adjunctul închisorii şi trei ofiţeri, reţinuţi

de Mediafax    |    08 Mar 2012   •   05:34
Anchetă la Penitenciarul Codlea: Adjunctul închisorii şi trei ofiţeri, reţinuţi

Administratia Nationala a Penitenciarelor a dispus ca o echipa condusa de un director general adjunct din cadrul institutiei sa mearga la Penitenciarul Codlea, pentru a face verificari cu privire la modul in care au fost respectate procedurile interne.

Potrivit Biroului relatii publice si mass-media al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, conducerea insitutiei a fost informata de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov ca patru ofiteri de la Penitenciarul Codlea au fost retinuti pentru 24 de ore.

Procurorii au solicitat instantei emiterea de mandate de arestare preventiva, pentru noua zile, pe numele acestora, astfel: P.A.M., director adjunct al Penitenciarului Codlea, pentru favorizarea infractorului, instigare la marturie mincinoasa, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor; F.R.S., comisar, pentru favorizarea infractorului, marturie mincinoasa, uz de fals; U.M.S., inspector principal, pentru purtare abuziva, instigare la fals intelectual, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la uz de fals, instigare la marturie mincinoasa; E.A., subinspector, pentru favorizarea infractorului, marturie mincinoasa, instigare la marturie mincinoasa.

Conform sursei citate, Administratia Nationala a Penitenciarelor sprijina anchetatorii in derularea procedurilor specifice, prin furnizarea informatiilor necesare.

In acelasi timp, s-a dispus ca o echipa condusa de un director general adjunct din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa se deplaseze la Penitenciarul Codlea, pentru a face verificari in ceea ce priveste modul in care au fost respectate procedurile interne.

Cei patru ofiteri de la Penitenciarul Codlea sunt cercetati in cazul unui gardian care a batut un detinut, apoi i-a instigat pe cativa colegi sa spuna ca, de fapt, a fost vorba despre o bataie intre detinuti.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, Camelia Dumitrescu, incidentul s-a petrecut in 13 ianuarie, dupa ce un detinut a fost batut de un gardian, U.M.S.

In urma ranilor suferite, detinutul a avut nevoie de trei-patru zile de ingrijiri medicale.

Detinutul a facut plangere impotriva gardianului, insa acesta, ca sa scape de urmarirea penala, l-ar fi obligat pe colegul de camera al detinutului si i-a determinat si pe alti colegi ofiteri sa depuna marturie mincinoasa si sa spuna ca, de fapt, a fost vorba despre o bataie intre detinuti.

Conform acestuia, gardianul i-a convins apoi pe doi colegi de-ai sai sa faca declaratii mincinoase si sa ii mentina varianta cu bataia dintre detinuti, desi acestia stiau care era adevarul, cu scopul de a ingreuna urmarirea penala.

Cei doi ofiteri, E. A. si F.R.S, sunt acuzati de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.

De asemenea, si adjunctul sefului comandantului penitenciarului, P.A.M, a intervenit in favoarea gardianului, obligandu-i pe mai multi angajati ai penitenciarului sa sustina ca gardianul este nevinovat.

Adjunctul Penitenciarului Codlea si trei ofiteri de la unitatea de detentie au fost retinuti de procurorii Parchetului Curtii de Apel Brasov, in urma unor controale privind atributiile de serviciu.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov au facut controale la Penitenciarul Codlea, miercuri si in cursul saptamanii trecute, in cazul a cinci ofiteri si a unui agent din cadrul institutiei, insa doar patru dintre acestia au fost retinuti.

"Ieri (miercuri, n.r.) si in cursul saptamanii trecute au fost niste controale la noi, in sensul ca procurori de la Parchetul Curtii de Apel au solicitat mai multe documente interne, cum ar fi cele privind fisa postului si atributiile unor angajati, in cazul a cinci ofiteri si un agent. Ce anume au constatat nu stiu sa va spun", declara purtator de cuvant al Penitenciarului Codlea, Dan Rusu.

×