x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ancheta - Privatizarea Bucur a ajuns la PNA

Ancheta - Privatizarea Bucur a ajuns la PNA

19 Ian 2005   •   00:00

Privatizarea magazinului Bucur Obor, unul dintre cele mai mari centre comerciale din tara, s-a transformat in dosar penal la Parchetul Anticoruptie.

OPINIE. Escrocheria de la Bucur Obor a fost posibila cu complicitatea unor functionari publici
Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de modul in care a fost privatizata SC Bucur Obor si a modului in care, in perioada 2000-2003, au fost tranzactionate pe piata de capital actiunile acestei societati. Anchetatorii au date potrivit carora inalti responsabili din cadrul societatii au santajat detinatorii de spatii comerciale pentru a obtine in final controlul absolut asupra complexului comercial. Surse judiciare ne-au declarat ieri ca in cursul saptamanii viitoare va fi chemat la audieri Laurentiu Postovaru, directorul societatii Amadeus, care a achizitionat cel mai mare numar de actiuni ale Bucur Obor.

SANTAJUL. Spatiile comerciale din Bucur Obor erau detinute in perioada mentionata de asociatii PAS (Asociatia Actionarilor), care cumparasera actiunile complexului in cadrul procesului de privatizare. Procurorii au descoperit insa o metoda originala prin care anumite persoane au reusit sa ia aceste actiuni cu forta de la asociati. Astfel, comerciantilor li se inventau datorii, chiar si cu penalitati, fata de societate, iar in schimbul stergerii lor acestia erau chemati pe rand si obligati in numele datoriei fictive fie sa-si vanda actiunile, fie sa evacueze spatiul comercial pe care il detineau. In schimbul eventualei vanzari de actiuni, oamenilor li se promitea stergerea datoriilor si posibilitatea de a ramane in cadrul complexului. Anchetatorii sustin ca pana acum au descoperit 10 posesori de spatii care au fost aruncati in strada pentru ca au refuzat sa cedeze santajului.

Prin aceasta modalitate inedita mai multe persoane au reusit sa obtina 900.000 de actiuni la Bucur Obor la jumatate de pret. Potrivit procurorilor, acestea ar fi fost cumparate cu doar 2 miliarde de lei, in conditiile in care valoarea lor reala se ridica la 4 miliarde de lei, la nivelul anilor 2001-2002.

COMPLICITATE. In acelasi timp a fost tranzactionat ilegal si un pachet de actiuni Bucur Obor de 7,4%. Vanzarea actiunilor era suspendata in acea perioada pentru ca, potrivit anchetatorilor, actiunile fusesera luate drept gaj bancar pentru mai multe datorii. Cu toate acestea, suspendarea cu pricina a fost ridicata pentru pe o perioada de cateva zeci de minute, suficient pentru ca reprezentantii legali ai Bucur Obor sa le cumpere. Potrivit legii acestia nu aveau voie sa faca astfel de achizitii pentru sine sau pentru altul, nici macar prin intermediar. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator bucur obor bucur obor