x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andrei Marga, susţinut de PSD şi PNL la şefia Institutului Cultural Român

Andrei Marga, susţinut de PSD şi PNL la şefia Institutului Cultural Român

29 Aug 2012   •   16:18
Andrei Marga, susţinut de PSD şi PNL la şefia Institutului Cultural Român

Premierul Victor Ponta a declarat ca PSD il sustine pe fostul ministru de Externe Andrei Marga pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, liderul social-democrat apreciind ca Marga este "un candidat ideal pentru aceasta pozitie".

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de PSD, acest anunt vine in completarea sustinerii de care se bucura fostul ministru din partea PNL, pentru aceeasi functie.

"Am in continuare un deosebit respect pentru omul Andrei Marga si cred ca ar fi o foarte buna optiune pentru aceasta functie. Cu o experienta bogata, cu un bagaj cultural de exceptie, precum si cu foarte multa dragoste de tara, Andrei Marga este un candidat ideal pentru aceasta pozitie", a declarat premierul Victor Ponta, potrivit comunicatului.

Conform sursei citate, sustinerea PSD pentru Andrei Marga vine in contextul in care Institutul Cultural Roman nu are, in prezent, un presedinte, in urma demisiei fostului presedinte.

"Partidul Social Democrat a sustinut intotdeauna nevoia unei imbunatatiri a activitatii acestei institutii, iar domnul Marga are toate calitatile necesare pentru o astfel de functie", se mai arata in comunicat.

Fostul ministru de Externe Andrei Marga este sustinut de PNL pentru a prelua sefia Institutului Cultural Roman. Propunerea ca Andrei Marga sa fie desemnat la presedintia ICR a primit un vot de sustinere din partea conducerii PNL, la ultima sedinta a Biroului Politic Central.

Propunerea PNL urmeaza sa fie inaintata, la inceputul sesiunii ordinare a Parlamentului, cand Senatul va stabili o noua conducere a Institutului Cultural Roman.

Andrei Marga a fost revocat, in 6 august, din functia de ministru de Externe, in acest post fiind desemnat Titus Corlatean. Marga declara, atunci, ca a refuzat toate propunerile care i s-au facut si ca va pleca luna viitoare in Germania, dar nu ca ambasador, ci in mediul stiintific.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat, pentru MEDIAFAX, ca fostul ministru de Externe Andrei Marga va fi numit din nou intr-o functie publica, fara a preciza care va fi aceasta.

De altfel, si Crin Antonescu a declarat, dupa remaniere, ca toti cei care au parasit Cabinetul "si-au purtat mandatul cu demnitate si onestitate", multumindu-i in mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul sau.

Guvernul a adoptat, in 13 iunie, Ordonanta de Urgenta 27, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Sesizata de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenta al actului normativ, Curtea Constitutionala a stabilit pe 31 iulie ca OUG nr. 27 este constitutionala.

Conducerea operativa a ICR a fost asigurata de Horia Roman Patapievici, Tania Radu si Mircea Mihaies, care si-au anuntat demisia in 2 august.

Bugetul Institutului Cultural Roman pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei, in conditiile in care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, avand in prezent deficit si neputandu-si desfasura in continuare proiectele.

×