x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANFP nu-şi lasă banii pe mâna statului

ANFP nu-şi lasă banii pe mâna statului

de Iulia Barbu    |    21 Iun 2010   •   00:00

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) pare să fi găsit metoda de a "pune umărul" la solidaritatea anunţată de Emil Boc. Printr-un proiect de hotărâre, ANFP arată că este absolut necesar ca toate veniturile din cursurile de formare profesională să revină agenţiei în totalitate, şi nu bugetului de stat. Toate acestea în condiţiile în care, anul trecut, desfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie şi trecerea ca direcţie în subordinea ANFP vizau tocmai câştigarea de noi venituri la bugetul de stat, venituri provenite din formarea profesională.

Noul proiect poartă denumirea generică de "Hotărâre privind înfiinţarea pe lângă Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a unei activităţi finanţată integral din venituri proprii". Pontul pentru mişcarea legislativă a venit o dată cu desfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie (INA), institut ce se autofinanţa tocmai din aceste venituri provenite din formarea profesională. În aceste condiţii, propunerea ANFP contrazice exact Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice. Agenţia a primit atunci şi competenţa legală de a organiza programe de perfecţionare şi de formare specializată, dar ANFP nu s-a gândit să includă în bugetul pentru 2010 şi un fond de formare profesională.

La doar câteva luni după măreaţa reorganizare, ANFP s-a gândit că "schimbarea" trebuie schimbată, pe motiv de criză financiară. Numai în anul 2009, INA avea un buget de 11.297 mii lei, aproximativ 2.700.000 de euro. Veniturile proprii însumau 8.227 mii lei, iar subvenţiile de la alte administraţii reprezentau 3.070 mii lei. Legea prevedea că "excedentele anuale rezultate din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceleaşi destinaţii". Pe scurt, banii necheltuiţi se raportau pentru anul viitor. INA s-a dovedit extrem de atent cu banii, cheltuind până la ultimul leuţ toate încasările de care a dispus. Mai mult, cheltuielile cu personalul mâncau 75% din bugetul total, în jur de 7.239 mii lei. Cum INA a consumat tot atât cât a şi produs, agenţia se vede nevoită să modifice "modificarea", pentru binele tuturor, iar banii care s-ar fi virat în bugetul de stat să se întoarcă în conturile proprii.

×
Subiecte în articol: observator