x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angajat al Freedom House Romania, retinut abuziv de catre jandarmi

Angajat al Freedom House Romania, retinut abuziv de catre jandarmi

17 Ian 2012   •   14:00
Angajat al Freedom House Romania, retinut abuziv de catre jandarmi

Freedom House Romania isi exprima ingrijorarea in legatura cu actele de violenta de ambele parti, dar si abuzul din partea fortelor de ordine, care risca sa transforme un protest in limitele regulilor democratice, intr-un conflict intre acestea si cetateni.

In seara zilei de 16 ianuarie, un angajat al Freedom House Romania, care se afla pe trotuar cu o camera de filma, in zona dintre Piata Unirii si Piata Universitatii a fost retinut si bruscat de catre mai multi jandarmi. Angajatul Freedom House nu era angrenat in nici un fel de acte de violenta sau distrugere si se deplasa catre Tineretului. Tot atunci, mai multi tineri, care se deplasau in aceeasi zona, au fost retinuti in mod abuziv de catre fortele Jandarmeriei. Au fost incarcati in dubele jandarmeriei si dusi la diferite sectii de politie din capitala. Acolo au fost sechestrati mai bine de patru ore, fara a li se explica acuzatiile pentru care au fost retinuti. Freedom House Romania trage un semnal de alarma asupra modului abuziv si ilegal prin care fortele de ordine priveaza de libertate si umilesc cetateni pasnici. “A fi ridicat de pe strada' este o practica care aminteste de vremurile sumbre ale perioadei comuniste.

Solicitam Guvernului sa ia masurile care se impun si sa-si asume responsabilitatea faptului ca organele de ordine si siguranta publica sunt menite in primul rand, sa asigure securitatea tuturor cetatenilor prin respectarea drepturilor acestora.

Retinerile abuzive, fara explicatii si fara motive ar trebuie sa fie un fapt care tine de domeniul trecutului intr-o tara europeana, care pretinde ca a corectat, fie si in parte, greselile regimurilor totalitare.

Totodata, ne-am propus sa monitorizam abuzurile institutiilor de mentinere a ordinii publice asupra cetatenilor care protesteaza si sa oferim consultanta juridica de specialitate.

×