x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angela Nicolae, vânată de DNA. Fosta procuroare a fost rearestată după ce a făcut publice “isprăvile” Codruţei Kovesi

Angela Nicolae, vânată de DNA. Fosta procuroare a fost rearestată după ce a făcut publice “isprăvile” Codruţei Kovesi

03 Sep 2014   •   20:39
Angela Nicolae, vânată de DNA. Fosta procuroare a fost rearestată după ce a făcut publice “isprăvile” Codruţei Kovesi

UPDATE. Instanţa Supremă a admis, joi, propunerea procurorilor DNA şi a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv pentru fostul procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Angela Nicolae.
_____________
Dacă eşti acuzat de DNA că ai săvârşit un act de corupţie şi îndrăzneşti după luni de arest să ieşi în presă şi să strigi că ai fost victima unui abuz judiciar, a devenit pentru procurorii Laurei Kovesi un act care trebuie pedepsit aspru prin reîntoarcerea în arest, scrie Lumea Justiţiei. Este ultima modă judiciară, lansată de DNA, în premieră, în cazul Angelei Nicolae, fosta şefă a Direcţiei Relaţii Internaţionale din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) trimisă în judecată pentru câteva presupuse fapte de luare de mită cu sume ridicol de mici cuprinse între 1.000-1.500 lei după ce a fost ţinută aproape 8 luni în arest. După punerea în libertate, procurorul Angela Nicolae a publicat pe Lumeajustitiei.ro o serie de scrisori deschise în care a arătat că este victima unei înscenări, că procurori ai DNA au ascuns probe care o dezincriminau şi nu au vrut să ţină cont că unul dintre fiii ei, grav bolnav (dependent de droguri şi alcool, cu un “cazier medical” impresionant de internări în spitalele de psihiatrie), a fost arestat pentru că cerea bani în numele mamei sale ca să-şi procure alcool şi etnobotanice când intra în sevraj.

Poate că dacă Angela Nicolae s-ar fi limitat la abuzurile din dosar şi la contracararea acuzaţiilor aduse public de DNA, azi nu s-ar mai fi cerut arestarea ei. Dar, din cauza că în scrisorile trimise şi publicate de Lumeajustitiei.ro s-a făcut vorbire despre insprăvile necunoscute publicului ale şefei DNA Laura Kovesi şi actualului Procuror General Tiberiu Niţu, absolut “întâmplător” DNA a cerut în premieră re-arestarea ei pe motive pe care noi nu le-am găsit în Codul penal. Calificând dreptul la liberă exprimare al Angelei Nicolae ca fiind “specific subculturii bazate pe risc”, procuroarea DNA Monica Danciu a cerut ICCJ ca la termenul de azi, din 4 septembrie, s-o rearesteze pe motiv că a manifestat un comportament procesual de rea-credinţă. În opinia DNA, reaua-credinţă ar consta în faptul că acuzaţiile de abuz ar fi false şi că în loc să îşi facă apărările în cadrul procesual, a preferat să se adreseze presei, în timp ce în faza de urmărire penală s-a prevalat de dreptul la tăcere.

Procurorii DNA susţin că dacă te adresezi presei, se părăseşte cadrul procesual, de parcă procesele s-ar judeca după articolele de ziar şi nu după probele din dosar, remarcă Lumea Justiţiei. Iată fragmente de cererea de 22 de pagini prin care procuroarea DNA Monica Danciu a cerut re-arestarea Angelei Nicolae: “O dată cu punerea sa în libertate, urmare a aplicării unor măsuri preventive mai uşoare, pe durata ambelor măsuri, atât a arestului preventiv la domiciuliu, cât şi a controlului judiciar, a declanşat un comportament procesual, ce în ansamblul cauzei impune o măsură preventivă mai grea, în considerarea dispoziţiilor art. 242 Cpp (...) prin cinci aşa numite scrisori deschise (din data de 2.07.2014, 29.07.2014, 6.08.2014 şi două scrisori în 22.08.2014) a urmărit să traseze o linie de demarcaţie între infracţiunile reale pentru care este judecată... şi motivaţiile personale transmise în spaţiul public. Prin adevărate declaraţii de caz, cereri, excepţii, solicitări de probe, acuzaţii că procurorul şi instanţa supremă de fond au împiedicat administrarea probelor, inculpată a demarat apărări, susţineri, acuzaţii, aflate într-o neconcordanţă totală cu probele cauzei şi în afara cadrului procesual, urmărind să provoace o preluare spontană generatoare de percepţii false asupra elementelor esenţiale în cauză (...) Apreciem că dovada încălcării cu rea-credinţă a conduitei procesuale rezultă din evaluarea împrejurărilor cauzei şi impun incidenţa dispoziţiilor art. 242, alin. 3, Cpp”.

Angela Nicolae:  Nu puteţi să îmi îngrădiţi dreptul la liberă exprimare

Angela Nicolae, fosta şefă din PICCJ, a reacţionat la cererea DNA de a o rearesta printr-o nouă scriosoare deschisă trimisă Lumeajustitiei.ro în care acuză abuzurile şi presiunile procurorilor anticorupţie. “De ce, doamna procuror, am avut un comportament procesual sancţionabil? De ce? Pentru că am explicat opiniei publice abuzurile DNA-ului şi presiunile la care am fost supusă de DNA pe tot parcursul urmăririi penale.(...) Aşa faceţi dumneavoastră justiţie în România, băgând pumnul în gura celor care, având garantat «dreptul la liberă exprimare», îndrăznesc să scoată la lumină abuzurile care se fac în sistemul judiciar? Luaţi-mi viaţa, dacă asta va face să vă simţiţi mai puternică, fericită, dar va trebui să explicaţi UE pentru ce faceţi aceste fapte şi s-ar putea ca UE să nu-i placă ce faceţi dumneavoastră. Pentru că mie, indiferent că aş fi un criminal, un infractor periculos, nu puteţi să îmi îngrădiţi dreptul la liberă exprimare şi legătura cu mass-media. Aţi spus, doamna procuror Danciu, că s-a facut o reevaluare a faptelor mele şi s-a constatat că sunt grave şi că trebuie să fiu din nou arestată. Dar când am fost pusă în libertate după ce mi s-au furat opt luni din viaţă, nu se ştia acest aspect imaginar? Sau poate reevaluarea s-a făcut după ce eu am vorbit în mai multe scrisori despre abuzurile DNA şi am devenit o persoană şi mai incomodă. Dar oare acele persoane care au furat statul român cu milioane de euro, poşetele luxoase ale unor doamne din politica românească, vilele luxoase şi vacanţele de vis nu vă pun pe gânduri? De ce împotriva lor nu luptaţi cu atâta înverşunare? Ba, mai mult decât atât, ei se află în libertate sub control judiciar, deşi au jucat la cazinouri milioane de euro din banii statului şi nu mai prezintă un pericol aşa de grav ca mine şi ca fiul meu”, acuză Angela Nicolae.

×