x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANM a "dictat" blocarea medicamentelor cu conţinut de Sibutramină

ANM a "dictat" blocarea medicamentelor cu conţinut de Sibutramină

29 Ian 2010   •   00:00

Agenţia Medicamentului a "dictat" blocarea Sibutraminei din 22 ianuarie la toate depozitele şi lanţurile de distribuţie şi a solicitat Deţinătorilor Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă (DAPP) a pastilelor cu acest conţinut să informeze agenţia referitor la blocarea efectivă până la sfârşitul săptămânii.



Potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale a Medicamentelui (ANM), termenul pentru transmiterea acestor date nu a expirat. Trebuie ţinut cont că deţinătorii autorităţilor de punere pe piaţă trebuie să centralizeze datele din teritoriu de la zeci de depozite şi mii de farmacii, operaţiune de mare amploare.

Cel mai important aspect îl constituie blocarea raportată de toţi DAPP, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanţi ai ANM.

În România, există cinci companii deţinătoare a autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentelor cu conţinut de Sibutramină, dar numai trei dintre acestea au comercializat în România produse de acest fel. Este vorba despre Zentiva cu medicamentul Lindaxa, Abbott cu Reductil, Sandoz SRL (parte a companiei Novartis) cu Minimacil. În prezent, ANM aşteaptă datele privind cantităţile de medicamente blocate în depozite.

Compania Abbott a anunţat deja, într-un comunicat, întreruperea vânzării medicamentului antiobezitate Sibutramină în toate ţările UE, după ce Comitetul pentru Produse Medicale umane de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) a adoptat, în 20 ianuarie, recomandarea de suspendare a autorizaţiilor de punere pe piaţă a tuturor medicamentelor antiobezitate care conţin Sibutramină.

Potrivit companiei Abbott, Sibutramina rămâne pe piaţă, în afara UE, şi se recomandă folosirea ei conform instrucţiunilor din prospect. Compania Abbott produce sibutramină cu următoarele denumiri comerciale: Reductil, Meridia, Sibutral, Ectiva şi Raductil.

"Abbott România a blocat toate stocurile de produse existente la nivelul distribuitorilor şi totodată are în vedere finalizarea unui plan de despăgubire care va fi comunicat ulterior. De asemenea, a instituit help-line pentru cei care au întrebări referitoare la acest subiect", potrivit informaţiilor anunţate de companie.

×
Subiecte în articol: observator