x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANM: Ploaia din Capitală - 25 de litri pe metru pătrat, zăpada - 33 de centimetri de sâmbătă până joi

ANM: Ploaia din Capitală - 25 de litri pe metru pătrat, zăpada - 33 de centimetri de sâmbătă până joi

11 Feb 2010   •   00:00

Stratul de zăpadă căzut în Bucureşti de sâmbătă până joi a fost de maximum 30-33 de centimetri, iar ploaia de miercuri spre joi a însemnat o cantitate de apă de 25 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, conform datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, cel mai înalt strat de zăpadă înregistrat la staţiile meteo Băneasa şi Filaret s-a ridicat la 50 de centimetri, această valoare fiind măsurată miercuri dimineaţă la Filaret.

Reprezentanţii ANM au arătat însă că stratul de zăpadă anterior instituirii codului portocaliu era de 17-20 de centimetri, astfel că, măsurat în condiţiile impuse de regulile meteorologice, zăpada căzută în Capitală de sâmbătă şi până miercuri seară a însemnat un strat de 30-33 de centimetri. Reprezentanţii ANM, care au furnizat datele la cererea MEDIAFAX, au explicat că stratul de zăpadă a fost măsurat în conformitate cu regulile internaţionale ale meteorologiei, într-o zonă în care viscolul nu a troienit zăpada.

"Este posibil ca în anumite zone unde viscolul a troienit zăpada stratul să fi fost mai mare, însă, conform măsurătorilor noastre, zăpada căzută de sâmbătă până miercuri, când a început ploaia şi stratul s-a diminuat, nu s-a aşezat într-un strat mai înalt de 30-33 de centimetri", au declarat meteorlogii ANM, joi după-amiază, pentru MEDIAFAX.

Referitor la ploaie, specialiştii ANM au spus că, potrivit măsurătorilor, cantitatea de apă căzută miercuri noapte a fost de 25 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, aceasta fiind unitatea de măsură universală pentru cantităţile de ploaie.
"De plouat, a plouat 25 de litri pe metru pătrat în 24 de ore", au declarat experţii citaţi.
Media multianuală a precipitaţiilor în Bucureşti în luna februarie este de 40 de litri pe metru pătrat.

Întrebaţi dacă situaţia din ultimele zile a fost una extrem de complicată din punct de vedere meteorologic, reprezentanţii ANM au răspuns că fenomenele meteo nu au fost nici normale, dar nici extreme.
"A fost undeva între normal şi extrem, însă în niciun caz nu putem spune că am fost loviţi de o calamitate", au declarat aceştia, amintind că, în ianuarie 2008, stratul de zăpadă căzut în Bucureşti în câteva ore a fost de "aproape 70 de centimetri".

×
Subiecte în articol: meteo