x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANM restrânge codul galben de viscol la 8 județe. 8 drumuri naţionale şi peste 20 de drumuri judeţene sunt încă închise

ANM restrânge codul galben de viscol la 8 județe. 8 drumuri naţionale şi peste 20 de drumuri judeţene sunt încă închise

de Agerpres    |    26 Ian 2013   •   09:44
ANM restrânge codul galben de viscol la 8 județe. 8 drumuri naţionale şi peste 20 de drumuri judeţene sunt încă închise
Sursa foto: Intact Images
UPDATE 26 ianuarie, 18:13
ANM restrânge codul galben de viscol ninsori la 8 județe. 8 drumuri naţionale şi peste 20 de drumuri judeţene sunt încă închise, dar se lucrează la dezăpezire, a anunțat Comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.



Administraţia Naţională de Meteorologie va prelungi până sâmbătă la ora 20,00 atenţionarea de cod galben de viscol pentru Oltenia şi judeţele Bacău şi Vaslui din Moldova, după care zonele respective vor fi scoase de sub codul galben, dar atenţionarea va rămâne în vigoare până duminică la prânz pentru Muntenia, Dobrogea şi Sudul Moldovei, a afirmat sâmbătă şeful ANM, Ion Sandu, potrivit Agerpres.

"Fenomenele meteo care impun atenţionări de cod galben încetează duminică în jurul prânzului, dar până atunci vor mai fi două actualizări. Chiar dacă nu vor fi cantităţi impresionante de zăpadă, de 50 de centimetri în 24 de ore, vor fi 10-15 centimetri de ninsoare, cu vânt de 50-60 de kilometri pe oră, reprezentând criteriu de emitere a codului galben", a explicat Sandu la comandamentul de iarnă reunit la Palatul Victoria.

Astfel, ANM va prelungi până sâmbătă la ora 20,00 atenţionarea care ar fi urmat să expire la ora 14,00, pentru că viscolul va continua în Oltenia, la care se adaugă Bacăul şi Vasluiul, unde, deşi ninsoarea este slabă, viteza vântului ajunge la 50-60 de kilometri pe oră.

A doua atenţionare va fi emisă sâmbătă seară la ora 20.00.

"Oltenia iese de sub cod, dar partea de sud-est - Muntenia, Dobrogea până la Vrancea şi Galaţi - vedem dacă vom continua şi în Bacău şi Vaslui - rămân până duminică în jurul orei 12.00", a spus Ion Sandu.

El a precizat că nu se impune cod portocaliu pentru Vrancea şi Buzău, aşa cum anunţase ANM anterior, întrucât viteza vântului nu depăşeşte 50-60 de kilometri pe oră.

11 localităţi sunt fără energie electrică sâmbătă dimineaţă din cauza viscolului, iar 16 drumuri naţionale şi 47 de drumuri judeţene au fost închise preventiv, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, sâmbătă, la Comandamentul de iarnă reunit la Palatul Victoria.

De asemenea, porturile maritime din Constanţa au fost închise.

El a precizat că în cursul nopţii 27 de persoane au fost salvate apreciind că s-a acţionat foarte repede. Pe de altă parte, două autobuze rămân blocate dar potrivit lui Dragnea echipele de intervenţie lucrează la deszăpezirea acestora.

×
Subiecte în articol: ninsori vant avertizare viscol