România şi-a asumat obligaţia de a exporta gaze naturale în Republica Moldova pe timpul sezonului rece, se arată într-un comunicat în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) explică de ce a luat decizia de a obliga producătorii să vândă pe bursă cel puţin 20% din producţie începând cu 15 iulie.
Ordinul instituie obligaţia producătorilor şi a furnizorilor de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din România, în considerarea termenelor legale instituite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/ 2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 care prevede că începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliaţii acestora, după caz, au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie, destinată consumului intern.
Astfel, prin acest Ordin s-a stabilit ca pentru perioada imediat următoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale să aibă obligaţia de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern pe piaţa concurenţială, spun reprezentanţii ANRE în comunicat.
"Baza de calcul la care se aplică procentul de 20% reprezintă cantităţile rămase disponibile după deducerea din totalul producţiei interne a consumului tehnologic, a cantităţilor de gaze naturale destinate pieţei reglementate, a cantităţilor destinate înmagazinării şi a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate în considerare şi obligaţiile asumate de România de a exporta gaze naturale în Republica Moldova în perioada rece a anului", se mai arată în comunicat.
ANRE explică faptul că a avut în vedere şi faptul că unii din marii producători au prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli încasările provenite din contractele bilaterale existente, acest buget fiind aprobat prin Hotărâre de Guvern.
"Astfel, pentru situaţiile în care există deja angajamente contractuale în derulare şi producătorii nu au disponibil pentru tranzacţionare procentul calculat de 20%, aceştia au obligaţia să încheie tranzacţii pentru toată cantitatea rămasă disponibilă. Obligaţia producătorilor de a vinde pe pieţele centralizate o cantitate minimă de gaze este un prim pas important al liberalizării şi transparentizării pieţei de gaze din România. În acest sens s-a instituit şi obligaţia pentru producători de a posta pe site-ul propriu cantităţile minime obligatorii de gaze naturale care urmează a fi tranzacţionate pe pieţele centralizate", potrivit comunicatului.
Totodată, ANRE a analizat şi a decis ca pentru etapa de iniţiere a tranzacţiilor bursiere, obligaţia producătorilor de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din România să fie de minim 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern al pieţei concurenţiale având în vedere şi o politică de prudenţă faţă de consumatorul final, asigurarea cu prioritate a cantităţilor necesare pentru piaţa reglementată şi pentru înmagazinare, cu obiectul de siguranţă în aprovizionare corelativ cu menţinerea unor preţuri mai mici în perioada de iarnă, mai menţionează reprezentanţii ANRE.