In urma campaniei derulate de Observator, “Precum in... cont, asa si pe pamant”, Patriarhia romana s-a considerat atacata de unul dintre cele mai mari posturi romanesti, Antena 1. Dupa o serie de acuzatii aduse reporterilor Observator, Antena 1 doreste sa precizeze urmatoarele:
Televiziunea noastră este departe de a avea intenţia să arunce în derizoriu rolul pe care îl are Biserica Ortodoxă Română în societate. Fiind parte din cel mai longestiv trust de presă cu capital integral autohton, Antena 1 a susţinut întotdeauna valorile româneşti, atât prin campaniile editoriale dezvoltate cât şi prin activitatea neobosită a fundaţiilor din grup. Calitatea ştirilor noastre este probată şi de audienţă mare înregistrată de emisiunile marca Observator.
Campania ştirilor Antenei1 a prezentat publicului atât excepţii de la misiunea foarte importantă pe care reprezentanţii Bisericii o au, dar, în egală măsură, a oferit exemplele unor preoţi cu har, care fac tot ce le stă în putinţă pentru binele comunităţii. Prin materialele difuzate, Antena 1 a adus în atenţia românilor cazuri izolate, aşa cum există în orice sistem organizaţional.
De altfel, în această campanie, Antena 1 este purtătorul de cuvânt al telespectatorilor săi care au semnalat cazurile respective redacţiei noastre. După o amplă documentare, am ales să difuzăm materialele cu cel mai mare impact. Aşa cum misiunea Bisericii este să aline şi să ajute concret comunitatea, misiunea jurnaliştilor este de a o informa. Acest lucru nu credem că este în măsură să fie interpretat drept un atac la religia ortodoxă sau la reprezentanţii acesteia. De alfel, în urma campaniei noastre, am primit mesaje pozitive de pretutindeni.
Fără intenţia de a prezenţa o reacţie antagonistă, dorim să răspundem concret acuzaţiilor mai mult sau mai puţin voalate aduse Antenei 1 şi reporterilor Observator.
1. Ştirea Antenei 1 a precizat urmatoarele: " În ţară, găsim 31.096 de unităţi bisericeşti şi locaşuri de cult. Acestea sunt structurate într-un centru patriarhal, 6 mitropolii, 10 arhiepiscopii şi 13 episcopii. Lista continuă cu protopopiatele, parohiile şi mănăstirile. Dintre toate acestea, aproximativ 15 mii funcţionează STRICT ca unităţi bisericeşti”, se preciza în reportajul Observator.
În comunicatul BOR se spunea că reporterii Antena 1 au exagerat voit despre numărul real de unităţi bisericeşti.
2. Abordarea subiectului din perspectiva financiară de către reporterii noştri este perfect justificabilă deoarece atâta vreme cât vorbim de donaţii făcute cu bună-credinţă de către enoriaşi, aceeaşi bună-credinţă este aşteptată şi de la cei care iau decizii cu privire la aceşti bani. Faptul că o parte din veniturile bisericii sunt redirecţionate către programe sociale cum ar fi cele şase cantine în fiecare sector reprezenta o activitate perfect normală şi în concordanţă cu misiunea pe care Biserica o are în orice societate. Atâta vreme cât mai există oameni săraci, fără adăpost, pe străzi, cu siguranţă mai sunt foarte multe de făcut. Comparaţia pe care BOR o face cu o instituţie de presă privată nu este doar nefirească, ci şi maliţioasă. Vorbim de misiuni, finanţări şi responsabilităţi diferite. De altfel, Intact Media Group şi-a respectat rolul pe care îl are în societate, achtind la bugetul de stat, în ultimii zece ani, 326 milioane de euro.
Semnatarul comunicatului BOR încerca să facă o paralelă stranie între gestiunea veniturilor televiziunii generaliste a Grupului Intact şi cea a unităţilor bisericeşti, precizând că Antena 1 resimte “invidie” faţă de Arhiepiscopia Bucureştilor şi că excedentul financiar este direcţionat către diverse programe sociale.
3. Motivul pentru care în campania Observator a apărut şi "vocea” unui preot exclus de Biserica Ortodoxă Română nu ţine de lipsa de deontologie, aşa cum afirmă Patriarhia, ci de principiile corecte ale jurnalismului care spun că o imagine corectă asupra oricărui fapt poate fi obţinută doar prin relatarea punctelor de vedere diferite, şi a celor pro şi a celor contra. În repetate rânduri, reporterii Observator au solicitat în scris, pentru completa şi corecta informare a publicului, datele legate de sumele din finanţări de la bugetul de stat sau local şi cele din donaţii adunate de BOR şi valoarea actelor filantropice. Solicitările fie au fost ignorate, fie au primit răspunsuri parţiale. Ca urmare, reporterii au completat informaţiile cuprinse în materialele difuzate cu datele obţinute din documentele oficiale ale Patriarhiei, afişate pe site-ul Instituţiei. Reportajele Observator au consemnat şi părerile preoţilor care au încercat să înfiinţeze un sindicat în Oltenia, nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în interiorul BOR. Nimeni, nici chiar BOR, nu poate garanta integral pentru onestitatea şi corectitudinea angajaţilor celor 14.809 unităţi bisericeşti
În comunicatul BOR se reproşa Antenei 1 că a folosit, in campania Observator, declaraţiile unor preoţi excluşi de Biserica Ortodoxă Romana pentru indisciplină.
Desigur, avem toate documentele prin care vă putem demonstra buna noastră credinţă, aşa cum puteţi găsi ataşat. Va asigurăm că Antena 1 rămâne întotdeauna aproape de români şi de valorile acestora.