x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anticoruptie fara exceptii

Anticoruptie fara exceptii

22 Iun 2004   •   00:00

Guvernul roman trebuie sa dea dovada de vointa politica pentru a implementa lupta anticoruptie la toate nivelurile, "fara exceptii si favoritisme", considera comisarul european pentru Extindere Günter Verheugen.

SILVIU SERGIU

Aflat ieri intr-o vizita oficiala de o zi in Cluj pentru a evalua derularea unor proiecte pe bani europeni, comisarul european pentru Extinderea UE, Günter Verheugen, a reluat tema "pestilor mari" in contextul combaterii coruptiei. El a atras atentia Guvernului Romaniei ca trebuie sa treaca la fapte concrete pentru a eradica flagelul. "Astept mai multa implicare din partea autoritatilor. Politica dusa trebuie sa fie toleranta zero fata de coruptie. Lupta anticoruptie trebuie sa fie viabila, credibila si aplicata fara discriminare, exceptii sau favoritisme", a spus Verheugen. Comisarul european crede ca nici o persoana care savarseste acte de coruptie nu trebuie sa se simta la adapost de bratul lung al legii, deoarece "coruptia este o boala catastrofala" care submineaza statul de drept.

RAPORT. In ceea ce priveste stadiul negocierilor de aderare a Romaniei la UE, Verheugen a precizat ca Romania va trebui sa realizeze in perioada urmatoare relansarea reformei economice. Oficialul europen a precizat ca raportul de tara din luna octombrie a acestui an se va axa in principal pe aceste probleme, de ele depinzand finalizarea negocierilor de aderare in cursul acestui an. "Raportul de tara va fi extrem de pozitiv", a declarat Verheugen, care a atras atentia ca Romania va fi primita in UE numai in situatia in care va indeplini criteriile de aderare.

El considera ca finalizarea negocierilor in cursul acestui an si aderarea propriu-zisa a Romaniei in 2007 este un obiectiv realist. "Romania nu trebuie sa lase negocierile pe ultima secunda, pentru ca anul viitor nu se stie daca conditiile de negociere vor fi la fel de prielnice" a precizat oficialul european.

PROMISIUNE

In ceea ce priveste demararea lucrarilor la autostrada Brasov-Bors, lucrare pe care Guvernul a atribuit-o fara licitatie firmei americane Bechtel, Verheugen a spus ca, in opinia Comisiei Europene, un astfel de demers nu trebuie repetat atunci cand va fi vorba de incheierea de noi contracte. "Am primit promisiuni de la Guvern ca nu vor mai aparea astfel de licitatii in care contractele se atribuie fara licitatie si deci fara respectarea legilor Romaniei."
×
Subiecte în articol: observator