Sindicatele din educaţie vor continua protestele şi ameninţă cu o posibilă blocare a anului şcolar şi a examenelor naţionale. Sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei soluţii pentru rezolvarea problemelor salariale şi a disponibilizărilor din sistem.
După o discuţie de trei ore cu ministrul Educaţiei, reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din Învăţământ s-au arătat total nemulţumiţi de rezultatul întâlnirii. "Vor fi proteste. Ne gândim la blocarea examenului şi chiar a anului şcolar, aşa cum nu am făcut până acum, dar situaţia este foarte gravă. Salariile sunt diminuate şi nu ştim ce surpriză ne oferă noua lege a educaţiei, pentru că nu a fost discutată cu noi. Mai mult, conducerea Ministerului a spus că vom afla despre acest proiect de lege după ce va fi aprobat de către Guvern", a declarat Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".MAJORĂRILE SALARIALE
"Sistemul va pierde 30-35% dintre salariţi de la 1 septembrie şi de aceea avem nevoie ca aceştia să primească plăţi compensatorii", a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), care a cerut ministrului Daniel Funeriu elaborarea unei hotărâri de urgenţă prin care toţi profesorii să primească majorările salariale prevăzute de Legea 221/2008, nu doar cei care au câştigat în instanţă acest drept.
Banii pentru salariile profesorilor pe luna februarie au fost plătiţi din fondurile pentru trimestrele al III-lea şi al IV-lea al acestui an, iar sindicaliştii susţin că în acea parte a anului ar putea apărea din nou probleme. Liderul Federaţiei Sindicatelor "Alma Mater", Anton Hadăr, i-a cerut ministrului Educaţiei să aprobe deblocarea posturilor din sistemul universitar, pentru promovarea tinerilor în învăţământul superior.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că există bani pentru plata salariilor tuturor profesorilor, potrivit legislaţiei în vigoare, şi că anunţurile sindicatelor, prin care, din toamnă, vor fi disponibilizaţi 30-35% din angajaţi, este fals. "Veţi avea chiar o surpriză, până în toamnă, când veţi vedea că numărul de 15.000 de posturi, repet, 15.000 de posturi, care ar putea fi desfiinţate în învăţământ, va fi mai mic.
Este falsă informaţia potrivit căreia, 30-35% din salariaţi vor fi disponibilizaţi. Ordonanţa 114 are ca scop optimizarea reţelei şcolare", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, în conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu sindicatele.
CALENDARUL PROTESTELOR
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a anunţat că protestele federaţiei încep pe 15 martie şi includ mitinguri, pichete şi greve de avertisment, ultima formă de protest urmând a fi greva generală, în luna iunie. Dacă se va declanşa greva generală în luna iunie, situaţia şcolară nu se va încheia, blocându-se anul şcolar. În perioada 15 martie-2 aprilie, FSLI va organiza mitinguri, pichetări şi greve de avertisment la nivel teritorial.
Urmează pichete la sediile MECTS şi la Guvern, în perioada 12-30 aprilie, apoi miting de protest între 1 şi 15 mai în Bucureşti. Greva de avertisment se va desfăşura între 15 şi 31 mai, iar greva generală va fi declanşată înaintea finalizării anului şcolar. FSLI va face un referendum între 11 martie şi 30 aprilie, în rândul membrilor de sindicat, pentru pronunţarea asupra declanşării grevei generale din luna iunie.
Sindicaliştii vor organiza un protest săptămâna viitoare, în timpul şedinţei de Guvern. Aurel Cornea a precizat că a vorbit deja şi cu reprezentanţii celorlalte trei federaţii sindicale din învăţământ, pentru a organiza împreună protestele, iar aceştia şi-au exprimat acordul.
FSLI vrea să depună o plângere la forurile internaţionale, pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti şi să înainteze o plângere penală împotriva conducerii Ministerului Educaţiei, din cauza acţiunilor de instigare şi presiune asupra angajatorilor pentru a nu respecta hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile privind drepturile salariale.