x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anunţ şoc! Peste 1 milion de porci ar putea fi eutanasiaţi din cauza pestei porcine

Anunţ şoc! Peste 1 milion de porci ar putea fi eutanasiaţi din cauza pestei porcine

01 Aug 2018   •   16:34
Anunţ şoc! Peste 1 milion de porci ar putea fi eutanasiaţi din cauza pestei porcine

Ţara noastră se confruntă cu o criză fără precedent. În prezent au fost depistate peste 300 de focare de pestă porcină și zeci de afaceri mici au fost închise. Peste 100.000 de porci au fost deja sacrificați și se preconizează deja că s-ar ajunge până la finalul anului la peste un milion de animale ucise.

Astăzi la ora 16.00, un comandament de urgență la Ministerul de Interne va hotărî ce măsuri se vor lua pentru a lupta cu pesta porcină. Deocamdată sunt afectate județele: Bihor, Brăila, Constanța, Ialomița, Satu Mare, Tulcea, Sălaj, Galați

Ultimele zone unde a fost înregistrată pesta porcină sunt județele Galați și Brăila. Pe 27 iulie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de 6 km de comuna Suceveni, județul Galați. Conform procedurilor, DSVSA Galați a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare și s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Nu a fost suficient. Deja de a doua zi, au apărut noi focare ale pestei porcine africane în judeţul Brăila.

Potrivit expressdedunare.ro, au fost deja sacrificate mii de animale din gospodării din comunele Berteştii de Jos, Frecăţei şi Stăncuţa. Din păcate măsurile nu au împiedicat virusul să ajungă şi în localităţile Măraşu, Măgura şi Băndoiu, toate din Insula Mare a Brăilei. Până în prezent, în judeţul Brăila au fost sacrificaţi peste 3.000 de porci, iar proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi în cel mult 90 de zile.

Ministerul Agriculturii a anunțat că statul îi despăgubeşte pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la preţul pieţei. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puţin două treimi dintre gospodăriile afectate iar documentele sunt trimise la Bucureşti, spre aprobare, începând de miercuri, 1 august. Despăgubirile vor fi plătite în cel mult 90 de zile la o valoare cuprinsă între între 8 lei şi 12 lei/kg, în funcţie de o serie de criterii stabilite prin lege. Despăgubirile sunt stabilite de o Comisie de Evaluare care analizează fiecare caz în parte. „Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

×
Subiecte în articol: pesta porcina porci eutanasiaţi