x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apar brazii pentru Crăciun. Preţul? Între 10 şi 30 de lei

Apar brazii pentru Crăciun. Preţul? Între 10 şi 30 de lei

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Noi 2008   •   00:00
Apar brazii pentru Crăciun. Preţul? Între 10 şi 30 de lei

Romsilva va recolta şi comercializa pe piaţa internă un număr de 104.441 brazi pentru sărbătorile de Crăciun. Astfel, pe piaţă vor fi cu 19.457 bucăţi mai puţin decât în 2007, preţurile fiind situate între 10 şi 30 lei, arată RNP, citat de Agerpres.



Din numărul total de brazi recoltaţi, 62.006 bucăţi sunt din specia brad, diferenţa fiind acoperită de speciile molid şi alte răşinoase. Potrivit RNP, numărul brazilor recoltaţi în 2008 este în scădere faţă de anul trecut, în urma retrocedării unor suprafeţe din fondul forestier din administrarea regiei prin aplicarea legilor funciare. Recoltarea brazilor se va face, în cea mai mare parte, din regenerările naturale cu densitate excesivă prin efectuarea de operaţiuni culturale precum şi din culturi specializate. RNP precizează că valorificarea brazilor pentru populaţie şi alţi beneficiari se va realiza de către direcţiile silvice, atât direct cât şi prin societăţi comerciale.

Potrivit Romsilva, brazii cu o înălţime de până în 1,30 metri vor avea un preţ de 20 lei, cei până în doi metri - 25 lei, iar între doi şi trei metri - 30 lei. Pentru molid şi alte răşinoase preţurile vor fi de 10 lei - până în 1,30 metri, 15 lei până în doi metri şi 20 lei pentru molizii de peste doi metri. Preţurile nu includ TVA. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de trei metri vor fi considerate comenzi speciale, iar preţul se va aproba în comitetul director al direcţiei silvice, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru. În cazul în care vânzarea se va face de către ocoalele silvice în pieţe sau în alte locuri decât cele pentru care au fost determinate preţurile menţionate se vor adăuga cheltuielile efective pentru transport, manipulare şi depozitare.

Romsilva precizează că direcţiile silvice vor onora, cu prioritate, cererile populaţiei şi numai în limita excedentului faţă de acestea se va face valorificarea prin societăţi comerciale. Instituţia nu îşi propune să acopere necesarul de brazi pentru Crăciun, deoarece sunt agenţi comerciali care aduc pomi din import, dar şi proprietari privaţi de păduri care vin pe piaţă cu brazi sau molizi. Pe de altă parte, hipermarketurile şi magazinele de bricolaj sau de mobilă vând pomi de iarnă din import, dar la preţuri mult mai ridicate decât cele de pe piaţa locală. Anul trecut, cei mai mulţi brazi din import au venit din Danemarca, Ungaria, Germania şi Polonia, dar şi din Olanda, Austria şi Italia, preţul mediu fiind situat la 35 de euro.

×
Subiecte în articol: romania metri