x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Apel pentru o Deltă a Dunării Vie”

“Apel pentru o Deltă a Dunării Vie”

de Simona Lazar    |    27 Iun 2013   •   16:42

Delta Dunării - “cel mai tânăr pământ al Europei”, teritoriu aflat sub protecţia UNESCO – se află în aceste zile din nou în centrul atenţiei. În perioada 27-29 iunie, în contextul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, are loc la Tulcea Forumul de Mediu al Dunării, ca parte a celui de al 7-lea Program de Acţiune pentru Mediu, organizat de Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, sub patronajul Comisiei Europene şi al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Forumul, organizat de Consiliul Judeţean Tulcea, se bucură şi de parteneratul cu Ministerul Afacerilor Externe, cu atât mai mult cu cât el reuneşte decidenţi politici la nivel înalt, cercetători, reprezentanţi ai unor ONG-uri implicate în protejarea Deltei Dunării. Forumul are pe ordinea de zi chestiuni arzătoare cu privire la problemele de mediu specifice Deltei, dar şi dezvoltarea economică a regiunii.

În acest context, patru oganizaţii neguvernamentale preocupate de dezvoltarea durabilă a zonei au lansat “Apelul pentru o Deltă a Dunării Vie”.  Cele patru organizaţii sunt: Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23”, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Asociaţia de Ecoturism din România şi World Wide Fund România. Apelul propune o serie de principii de dezvoltare durabilă a zonei, care să ţină cont de trei aspecte majore: oamenii Deltei şi specificul vieţii lor, natura – cu elementele ei care o identifică şi o fac unică în spaţiul european, şi economia – cu accent pe acele activităţi care protejează mediul şi respectă tradiţiile seculare ale locului.

Iată ce declara, cu prilejul lansării “Apelului pentru o Deltă a Dunării Vie”, cunoscutul sportiv Ivan Patzaichin, om al Deltei şi preşedinte al unui ONG care îi poartă numele: “Una dintre bogăţiile capitalului natural al României, Delta Dunării, nu trebuie să fie un loc în care să se trăiască de pe o zi pe alta, fără viitor. Resursele zonei, folosite cu bun simţ de către oamenii locului, şi tradiţia combinată cu inovaţia, sunt soluţii pentru o dezvoltare durabilă”.


×
Subiecte în articol: delta dunării