O nouă atenţionare cod galben valabilă pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi zona Carpaţilor Orientali până astăzi la ora 9:00
După ce ploile au făcut adevărate ravagii în calea lor - de la decesul a 22 de persoane până la distrugerea unor gospodării, drumuri, poduri -, coşmarul apelor nu s-a încheiat. Meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de ploi, noua atenţionare emisă ieri dimineaţă fiind valabilă pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi zona Carpaţilor Orientali până astăzi la ora 9:00. Aşa, pentru impresia artistică, aleşii au coborât de pe "tron" şi au făcut scurte vizite prin zonele afectate de inundaţii. Pe acelaşi principiu cum că "iarna nu-i ca vara", un lucru este clar: nu au învăţat nimic din experienţele anterioare, când România s-a confruntat cu eterna problemă a inundaţiilor.
Astfel, 18 judeţe vor fi afectate de ploi în următoarele ore. Acestea sunt Bacău, Braşov, Brăila, Botoşani, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. În Moldova, în nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali, cantităţile de apă vor continua să fie însemnate, depăşind local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Peste 160 de localităţi din 22 de judeţe au fost inundate în ultimele 24 de ore, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate din case, în vreme ce peste 2.800 de angajaţi ai MAI şi ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor şi limitarea pagubelor. Totodată, peste 3.200 de gospodării, anexe, curţi şi grădini au fost inundate, precum şi aproape 18.000 de hectare de păşuni şi fâneţe, circa 15.000 de hectare de teren arabil, aproximativ 5.000 de hectare de păduri, 16 obiective socio-economice, şase drumuri naţionale, opt drumuri judeţene şi nouă drumuri comunale. În plus, viitura a făcut ca şase poduri şi 78 de podeţe să devină impracticabile, iar peste 300 de fântâni au fost colmatate. Şi debitele Siretului şi Prutului cresc, conform celor mai noi date primite de experţii ANAR de la omologii ucraineni. "Avem de-a face cu două viituri, una pe Siret şi alta pe Suceava care va ajunge, evident, tot în Siret. Vom încerca să o atenuăm pe cea dinspre Ucraina în acumularea de la Bucecea, pentru a permite tranzitarea celei de pe Suceava fără probleme pentru diguri." Râul Siret a atins, în cursul dimineţii de ieri, debite maxime în zona localităţii Paşcani, iar viitura se îndreaptă spre localitatea Nicolae Bălcescu, unde hidrologii estimează că va ajunge în această dimineaţă. 30 de gospodării din satul Schineni, comuna Săuceşti, judeţul Bacău, au fost inundate în urma revărsării Siretului. "Am pierdut lupta cu Siretul. Chiar dacă am făcut eforturi mari în ultimele 48 de ore, nu am reuşit să facem faţă debitului în creştere", a declarat Constantin Scripăţ, subprefectul judeţului Bacău. Unii localnici au încărcat în căruţe sau maşini câteva lucruri şi animalele şi au plecat la rude, însă alţii nu vor să-şi părăsească locuinţele de frica hoţilor.
Nici moldovenii nu au scăpat de inundaţii. O viitură puternică a lovit miercuri noapte localităţile Bicaz Chei şi Dămuc, din judeţul Neamţ. Sute de gospodării sunt izolate, iar circulaţia pe DN 15 este blocată.
Cât priveşte nivelul Dunării, acesta era ieri la Galaţi de 660 de centimetri, la doar un centimetru diferenţă de nivelul-record din 2006. Debitul Dunării la intrarea în ţară era ieri de 13.300 metri cubi pe secundă, aproape de cel din 2006. Digul de la Dunăre apără mii de familii de gălăţeni care locuiesc în cartierul Valea Oraşului. Din cauza creşterii Dunării, societatea care operează cursele de pasageri şi marfă cu bacul peste fluviu, Navrom Bac, a oprit ieri trecerea tuturor autovehiculelor.
Hidrologii au instituit până azi după-amiază codul roşu de inundaţii şi pe sectorul Tomeşti-Sâncrăieni al Oltului, în judeţul Harghita, păstrând avertizarea pentru Siret şi extinzând-o pentru un nou segment al Prutului (Stânca Aval - amonte Ungheni).
AJUTOR DE ÎNMORMÂNTARE
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri că plata ajutoarelor de înmormântare pentru familiile în rândul cărora au fost înregistrare decese în urma inundaţiilor se va face cel târziu astăzi. Guvernul a decis în şedinţa de miercuri ca familiile în rândul cărora au fost înregistrare decese în urma inundaţiilor din ultimele zile să primească ajutoare de înmormântare în cuantum de câte 5.000 lei. Ministrul a mai spus că după stabilizarea situaţiei, va fi făcută o analiză pentru stabilirea valorii pagubelor şi, în funcţie de rezultatele obţinute, Guvernul ar putea apela la Fondul European pentru calamităţi. Demnitarul a explicat că România ar putea primi ajutor UE în cazul în care pagubele înregistrate sunt de cel puţin trei miliarde de euro sau dacă reprezintă 0,6 la sută din PIB.
PREMIERUL BOC, HUIDUIT DE PENSIONARI LA GALAŢI
Premierul le-a cerut miniştrilor, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului, să plece în zonele inundate pentru "a preveni alte pierderi de vieţi umane". Mai mult, Emil Boc a hotărât ca prefecţii din judeţele afectate să îşi amâne concediile, iar cei deja plecaţi să se întoarcă la lucru. "Vreau să fie foarte clar, după această şedinţă de Guvern, nici un ministru nu are altă prioritate mai mare decât aceea de a fi prezent în teritoriu, în toată ţara, acolo unde sunt inundaţii şi probleme. Până când se termină inundaţiile, nu avem altă prioritate mai mare şi alt lucru de făcut decât a fi în locurile unde se resimte nevoia prezenţei miniştrilor în judeţele afectate de inundaţii". Deşi a încercat să-şi spele păcatele în faţa oamenilor, pledându-şi cauza şi susţinând că "pur şi simplu asta este situaţia ţării, însă vom trece şi peste ea", se pare că premierul nu prea a reuşit să înduplece furia acestora. Astfel, Emil Boc a fost huiduit ieri la prânz de un grup de pensionari care îl aşteptau în faţa Prefecturii din municipiul Galaţi, înaintea începerii şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Prim-ministrul este însoţit în vizita pe care o face în zonele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. Nu a lipsit la apel nici Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a ajuns ieri după-amiază în municipiul Dorohoi, unde vizitează câteva din casele afectate de inundaţii. Sulfina Barbu, fostul Ministru al Mediului, a susţinut apelul moblizator al premierului Boc arătând că mulţi miniştri nu ştiu nici măcar cum arată un dig şi cât este el de important: "Nu cred că ştiu mulţi miniştri cum arată un dig şi cât este el de important, chiar dacă poate fi important o dată la zece ani! Nu cred că ştiu mulţi miniştri cum arată o acumulare! E bine să vadă în teren lucrurile acestea", a declarat Sulfina Barbu la RFI România. Ea a mai spus că subiectul apărării împotriva inundaţiilor "nu trebuie discutat", ci acceptat, atunci când se împart banii în ministere şi că prevenirea inundaţiilor trebuie să fie un domeniu prioritar.
100 DE SIGHIŞORENI TRĂIESC CU HĂUL LA POARTĂ
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri că plata ajutoarelor de înmormântare pentru familiile în rândul cărora au fost înregistrare decese în urma inundaţiilor se va face cel târziu astăzi. Guvernul a decis în şedinţa de miercuri ca familiile în rândul cărora au fost înregistrare decese în urma inundaţiilor din ultimele zile să primească ajutoare de înmormântare în cuantum de câte 5.000 lei. Ministrul a mai spus că după stabilizarea situaţiei, va fi făcută o analiză pentru stabilirea valorii pagubelor şi, în funcţie de rezultatele obţinute, Guvernul ar putea apela la Fondul European pentru calamităţi. Demnitarul a explicat că România ar putea primi ajutor UE în cazul în care pagubele înregistrate sunt de cel puţin trei miliarde de euro sau dacă reprezintă 0,6 la sută din PIB.
Citește pe Antena3.ro