Sambata au avut loc procesiunile dinaintea Floriilor. Peste cincii mii de oamenii si sase sute de preoti au iesit pe strazi si au cantat, s-au rugat si si-au adus aminte de intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim. A fost un moment de emotie si reculegere. Pelerinajul de Florii a fost reluat in Bucuresti in 2008, dupa o pauza de sase decenii.
Peste 5.000 de credinciosi si 600 preoti au participat la pelerinajul de Florii din Capitala, organizat pentru al cincilea an consecutiv.
Procesiunea a inceput la Manastirea "Radu Voda" si s-a incheiat la Catedrala Patriarhala, unde pelerinii au fost intampinati de patriarhul Daniel.
Vremea a fost de partea credinciosilor in toata tara.
Momentul intrarii lui Iisus in Ierusalim a fost prilej de sarbatoare si la Iasi. Zeci de preoti si sute de credinciosi au strabatut strazile orasului cu flori si ramuri de salcie in maini.
Si la Neamt, procesiunea care i-a purtat pe credinciosi pe strazile orasului s-a terminat cu o slujba.
Floriile, primul praznic imparatesc sau Duminica Stalparilor, deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Paste, cunoscuta sub numele de "Saptamana Mare", dupa cele 40 de zile de post.
De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri. (Antena 3)
Astazi, catolicii sarbatoresc Pastele. Biserica SF Iosif din Capitala, a fost plina de credinciosii care au venit sa asiste la Slujba de Inviere.
Nu doar in capitala catolicii au participat in numar mare la slujba de Inviere. Si in tara bisericile au fost arhipline de credinciosi.
Catedrala catolica Sfanta Fecioara Maria Regina din localitatea nemteana Tamaseni a fost neincapatoare.
Peste 2.000 de credinciosi au fost prezenti, iar multi au ascultat slujba de afara.
Sute de catolici germani si maghiari au venit la Biserica Romano-Catolica din centrul Sibiului pentru a participa la slujba de Inviere.
Credinciosii din Targu Mures au inconjurat centrul orasului si au refacut simbolic Drumul Crucii.
Si la Bistrita, singura biserica romano-catolica a fost plina.
Sute de oameni s-au strans si la Basilica Minor din Cacica, Sanctuarul National al Bisericii Catolice.
La Cacica este adapostita icoana facatoarea de minuni a maicii Domnului "Madona Neagra", veche de peste 300 de ani.
Peste 500 de credinciosi au venit si la Pitesti. Arhiepiscopul de Bucuresti Cornel Damian a fost cel care a tinut slujba de seara trecuta.
Printre cei prezenti la slujba au fost si destui crestini ortodocsi. (Antena 3)
Aproximativ 1,5 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica duminica, in ziua de Florii.
Din numarul total de 1.489.584 de romani care isi sarbatoresc onomastica de Florii, 633.402 sunt barbati, iar 856.182 femei, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Astfel, 147.753 de femei se numesc Viorica, 127.756 - Florentina, 93.821- Florica, 90.448 - Floarea, iar 79.108 - Florina.
Conform datelor furnizate de structura specializata a MAI, majoritatea barbatilor se numesc Florin (332.149), Viorel (147.148), Florian (54.945), Florea (30.986), Florentin (24.937) sau Florinel (13.873). (Agerpres)