SC Romply Prod SRL – Călăraşi, firma care furnizează aproape jumătate din cofrajele necesare construcţiilor din România, riscă să fie închisă în urma unei hotărâri judecătoreşti fără motivaţii.
SC Romply Prod SRL – Călăraşi, firma care furnizează aproape jumătate din cofrajele necesare construcţiilor din România, riscă să fie închisă în urma unei hotărâri judecătoreşti fără motivaţii. Această închidere ar însemna creşterea preţurilor la cofraje, şi, implicit, şi la construcţii, dar şi monopolul firmei bulgăreşti “Lessoplast”, cu acelaşi profil. Firma este membru al Asociaţiei Producătorilor de Placaj Europeni şi îşi comercializează produsele în numeroase ţări. Cei aproape 400 de angajaţi ai fabricii organizează astăzi un marş de protest în oraş, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor pe care le are fabrica.
FIRMĂ CU PROFIT. După nenumărate procese la Tribunalul Călăraşi şi la Curtea de Apel Bucureşti, după protestele de stradă din februarie 2007 ale muncitorilor, fabrica a scăpat până acum, dar de astăzi poate fi declarată falimentară, cu toate că anul 2007 a fost unul cu profit. Firma are acum o datorie de 22 de milioane de euro la Banca Raiffeisen, creditor care are tot interesul să-şi recupereze banii, deci sprijină activitatea firmei. Există şi un investitor care încearcă să achiziţioneze fabrica, anume compania americană Harvard Management Company, care deja şi-a făcut o strategie completă de reorganizare. “Harvard doreşte să achiziţioneze terenurile inundate de lângă oraş şi să facă plantaţii de plopi care urmează a fi prelucraţi la fabrică, spune conducerea firmei. Dar tribunalul a declarat faliment chiar cu trei zile înainte de a se încheia contractul de achiziţie, în şedinţa din 14 decembrie 2007. Informaţiile probabil au răsuflat pe plan local şi au afectat interesele unora”, declară Dorel Cioacă, administratorul special de insolvenţă, stabilit de banca creditoare, Raiffeisen.
FĂRĂ MOTIV. “Judecătoarea Neluţa Tudorache a dat decizia de faliment fără să dea o motivaţie şi fără să aibă o bază reală, împotriva dorinţei creditorilor, împotriva tuturor, deşi legea nu-i permite, în 14 decembrie. Noi am aflat de ea în 19. A făcut şi aici ilegalităţi, ca dovadă că i-a respins-o Curtea de Apel, în 16 ianuarie provizoriu şi în 4 februarie a suspendat-o definitiv şi irevocabil”, mai spune administratorul. “Acum încearcă o a doua cale, după suspendare, să o submineze în interior, să schimbe administraţia şi să o declare în faliment voluntar. Până acum nu se ştiu motivele pentru care s-a luat hotărârea judecătorească. Iar reprezentanţilor firmei SC Romply Prod SRL li s-a spus că judecătorul nu a avut timp să le redacteze.