x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aproape 5 milioane de proprietăți, înregistrate gratuit prin Programul național de cadastru

Aproape 5 milioane de proprietăți, înregistrate gratuit prin Programul național de cadastru

05 Ian 2022   •   17:01
Aproape 5 milioane de proprietăți, înregistrate gratuit prin Programul național de cadastru

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, gratuit pentru cetățeni, aproximativ 4,8 milioane de proprietăți, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României.

Potrivit statisticii, în anul 2021 au fost eliberate peste 1,3 milioane de noi cărți funciare. În prezent, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în aproape 2.000 de UAT-uri, dintre care 304 au finanțarea asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR).

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a finalizat, până la această dată, lucrări de cadastru general, gratuite pentru cetățeni, în 127 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din România. Finanțarea a fost asigurată, prin PNCCF, din veniturile proprii ale ANCPI și din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, 17 dintre UAT-urile finalizate au fost cadastrate prin POR, proiect care completează obiectivele PNCCF și care asigură fonduri pentru cadastrarea a 660 de comune până la finalul anului 2023. Sunt în derulare lucrări de cadastru general prin POR în 304 comune. Pentru alte 297 de comune este în derulare licitația pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, iar 35 sunt în pregătire de licitație.

(sursa: Mediafax)

×