x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aproape un miliard de catolici sărbătoresc Sfânta sărbătoare a Paştelui

Aproape un miliard de catolici sărbătoresc Sfânta sărbătoare a Paştelui

31 Mar 2013   •   10:34
Aproape un miliard de catolici sărbătoresc Sfânta sărbătoare a Paştelui

Sărbătoare mare pentru cei peste 900 de milioane de catolici din întreaga lume! La Vatican, Papa Francisc a celebrat pentru prima dată în calitate de Suveran Pontif slujba învierii Domnului. 

 
Aproape 100 de mii de credincioşi au venit la Vatican, mulţi dintre ei sosiţi special din Argentina şi din Brazilia pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. În Sâmbăta Mare, piatra mormântului a fost dată de-o parte, iar Iisus Hristos a înviat din morţi şi s-a arătat viu ucenicilor săi şi Mariei.
 
Pelerinii de la Vatican au aprins lumânările pascale, au cântat şi au ascultat lecturi din Vechiul Testament şi din Evanghelia învierii. Duminică, romano-catolicii, dar şi protestanţii serbează Paştele, cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor. Acesta este cel mai mare interval între sărbătoarea învierii Domnului la cele două Biserici.
 
Tot  în duminica Paştelui, în faţa credincioşilor, Papa Francisc va celebra Mesa de înviere, în piaţa San Pietro. Apoi, de la balconul bazilicii va rosti pentru prima oară, în calitate de cap al bisericii catolice, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea "Urbi et orbi". Suveranul Pontif se va adresa în zeci de limbi atât pelerinilor sosiţi la Vatican cât şi credincioşilor din întreaga lume. 
 
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesaj credincioşilor romano-catolici, evanghelici şi reformaţi din România care sărbătoresc învierea Domnului. "Cu prilejul Sărbătorii învierii Domnului, doresc să vă adresez gândurile mele bune însoţite de cele mai calde urări de sănătate, bucurie şi împliniri alături de cei dragi. Hristos a înviat!", se arată în mesajul şefului statului, postat pe site-ul preşedinţiei. 
 
Creştinii catolici sărbătoresc duminică învierea Domnului - Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Doi ani la rând, 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii - ortodocşi, catolici, greco-catolici, evanghelici, reformaţi şi culte neoprotestante. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi va fi în 2014, când Sfânta Sărbătoare a Paştelui va fi în 20 aprilie. 
 
În duminica Paştelui, în faţa a mii de credincioşi, Papa va celebra mesa de înviere, în piaţa San Pietro. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea "urbi et orbi".

×