x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aproximativ 1.000 de credincioşi au asistat la sfinţirea Agheasmei Mici la Patriarhie

Aproximativ 1.000 de credincioşi au asistat la sfinţirea Agheasmei Mici la Patriarhie

13 Apr 2018   •   13:56
Aproximativ 1.000 de credincioşi au asistat la sfinţirea Agheasmei Mici la Patriarhie

 Aproximativ 1.000 de credincioşi de toate vârstele au asistat, vineri, de  Izvorul Tămăduirii, la sfinţirea Agheasmei Mici la Patriarhie. la sfinţirea Agheasmei Mici la Patriarhie.

Cu acest prilej, episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală şi a ieşit apoi, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, pentru a sfinţi Agheasma Mică.

"Biserica a rânduit ca această amintire a minunii de la Izvorul Tămăduirilor din preajma Constantinopolului să se sărbătorească vineri, în Săptămâna Luminată, pentru a arăta cât de strânsă este legătura dintre Mântuitorul Nostru Iisus Hristos, pe care-l prăznuim în această Săptămână Luminată în chip deosebit pentru biruinţa sa asupra Morţii, asupra Păcatului şi asupra Iadului şi legătura cu Preaiubita Sa Maică. Pentru că există o legătură indestructibilă, de nedesfăcut, dintre mamă şi fiu şi lucrul acesta ni-l arată Scriptura", le-a spus PS Varlaam credincioşilor prezenţi pe Colina Bucuriei.

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Patriarhia a pus la dispoziţia credincioşilor şase butoaie cu apă din fântâna Maicii Domnului - realizată printr-un foraj de mare adâncime în parcul Reşedinţei patriarhale.

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea care are loc în ziua de vineri din Săptămâna Luminată, prima săptămână după Învierea Domnului. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului şi datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Sărbătoarea închinată Maicii Domnului aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, arătându-ni-se acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma mică. AGERPRES

×
Subiecte în articol: izvorul tamadiuirii