x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arad: Autorităţile constată o "situaţie de urgenţă" în 24 de comune şi oraşe unde s-au adunat cantităţi mari de gunoaie

Arad: Autorităţile constată o "situaţie de urgenţă" în 24 de comune şi oraşe unde s-au adunat cantităţi mari de gunoaie

01 Iul 2019   •   19:00
Arad: Autorităţile constată o "situaţie de urgenţă" în 24 de comune şi oraşe unde s-au adunat cantităţi mari de gunoaie

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad s-a întrunit, luni, într-o şedinţă extraordinară pe tema salubrizării din zonele II (Chişineu Criş) şi V (Lipova), unde întreruperea ridicării deşeurilor de la populaţie a condus la "o situaţie de urgenţă" prin acumularea unor cantităţi mari de gunoaie.

Şedinţa CJSU a fost convocată de către prefect, Florentina Horgea, participând primarii celor 24 de unităţi administrativ-teritoriale afectate, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADI - SIGD) Arad, care are competenţe în rezolvarea problemelor.

Într-un comunicat de presă remis de Prefectura Arad se arată că "în cadrul întâlnirii s-a constatat existenţa unei situaţii de urgenţă" la nivelul celor 24 de comune şi oraşe afectate, astfel că s-au luat unele decizii.

"ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad va dispune măsurile legale, în regim de urgenţă, pentru asigurarea continuităţii activităţii de colectare şi transport la staţiile de sortare a deşeurilor din zonele II şi V, prin delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziţie publică a unui nou operator", precizează comunicatul Prefecturii.

De asemenea, ADI-SIGD va trebui să informeze zilnic Prefectura despre situaţia existentă la nivelul celor două zone, iar Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor "vor monitoriza permanent şi vor informa prefectul despre situaţia existentă".

La începutul lunii mai, localnicii din 24 localităţi de pe Valea Mureşului şi zona Chişineu-Criş reclamau că de câteva săptămâni nu li s-au mai ridicat gunoaiele menajere, astfel că atât la containerele publice cât şi pe străzi s-au acumulat cantităţi mari de deşeuri.

Cu privire la această situaţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean, prin ADI - SIGD, declaraseră că au apărut neînţelegeri financiare între două firme responsabile cu zonele afectate.

"Operatorul de colectare a deşeurilor este SC Grup Salubrizare Urbană SA, care începând cu luna februarie 2019 nu şi-a achitat facturile către FCC Environment, operatorul staţiilor de transfer Chişineu-Criş şi Bârzava. În urma situaţiei create, FCC Environment a suspendat serviciul şi activitatea de preluare a deşeurilor pe Zonele 2 şi 5 în staţiile de transfer Chişineu-Criş şi Bârzava şi transportul către depozitul conform din Arad, începând cu data de 2 mai 2019", declarase, în 8 mai, preşedintele ADI SIGD, Răzvan Cadar.

Conform sursei citate, SC Grup Salubrizare Urbană SA a notificat ADI SIGD că în urma închiderii staţiilor de către FCC Environment, începând cu data de 3 mai suspendă activitatea de colectare şi transport a deşeurilor.

Autorităţile judeţene au mediat mai multe întâlniri între companiile implicate, iar ulterior gunoiul a mai fost ridicat, însă cu intermitenţe, nu după programul normal, astfel că în continuare există acumulări de gunoaie în aceste localităţi, iar oraşul Lipova este printre cele mai afectate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: arad gunoaie