x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arad - Ferma falimentata de gripa aviara

Arad - Ferma falimentata de gripa aviara

de Andrei Ando    |    17 Dec 2006   •   00:00
Arad - Ferma falimentata de gripa aviara

Locul unde pana anul trecut erau crescuti peste 10.000 de fazani pentru vanatoare si pentru export a fost aproape abandonat dupa ce epidemia de gripa aviara a impus sacrificarea pasarilor.

Crescatorie de fazani, in ruina. Locul unde pana anul trecut erau crescuti peste 10.000 de fazani pentru vanatoare si pentru export a fost aproape abandonat dupa ce epidemia de gripa aviara a impus sacrificarea pasarilor.

La cativa kilometri de localitatea aradeana Chisineu, adanc in padurea Adea, drumul forestier fuge catre "pepiniera de fazani", paradisul in care comunistii - iar apoi succesorii lor, capitalistii de cumetrie - tineau chermeze dupa chermeze si de unde Romania alimenta, cu carne scumpa de fazan, Europa Occidentala.

ASEZARE. Crescatoria de la Adea e ascunsa de ochii lumii, intr-o poiana de zece hectare flancata de brazi argintii si de copaci cu miros de toamna ploioasa. Aici, nu demult, mai ciuguleau cateva mii de pasari cu penaj colorat si tinuta eleganta. Dar, brusc, gripa aviara a luat piuitul crescatoriei. Anul trecut, la inceputul lui decembrie, cinci mii de fazani au fost taiati in cateva zile, transati si dusi la Frigoriferul din Ineu. Pepiniera a ramas pustie - numai intr-un colt au mai ramas, de samanta si pentru supa cu taietei servita la protocolul delegatiilor importante, cateva pasari timide.

Crescatoria, infiintata in 1938, a functionat fara intrerupere pana anul trecut. Din decembrie anul trecut, adica de exact un an de zile, s-au mai cheltuit aici bani numai pentru deratizare si dezinfectia spatiilor de incubatie. Capacitatea de crestere era odinioara de 10.400 de capete, ajunse la maturitate. Afacerea cu fazanii a adus bani multi Directiei Silvice Arad, avand in vedere ca kilogramul de carne de pasare se vinde cu 200 de mii de lei vechi, iar in strainatate pretul este si mai mare (in conditiile in care 80% din desfacere se realiza in occident).

ABANDON. De cand fazanii au fost exterminati in masa, crescatoria a ajuns sa arate ca si cand ar fi fost depopulata de cateva decenii. Ceea ce era, cu foarte putin timp in urma, o pepiniera legendara, astazi e rezervatie de buruieni si sarme ruginite. Peretii de lemn ai puiernitelor se chinuiesc sa ramana in picioare, inghitite de buruieni mai mari decat statul de om. E greu de crezut ca, vreodata, aici, au facut bai de soare zeci de mii de fazani, intr-o ferma care a fost considerata mandrie a regimului comunist si, apoi, capitalist din Romania. Desi, numai anul acesta, zice ing. Ioan Galu, de la Directia Silvica, s-au investit peste 200 de milioane de lei in intretinere.

E o enigma, deocamdata, daca se va mai repopula vreodata fazaneria. Oficialii Directiei Silvice Arad spun ca depinde de pozitia Uniunii Europene si de stabilizarea situatiei privind exporturile de carne de pasare.
Obiectiv turistic

"Supravietuitor". Din mii de fazani, anul trecut, acum au ramas mai putin de zece in crescatorie.

Cabana de vanatoare de la Adea, amplasata practic in inima crescatoriei de fazani, este folosita acum ca si casa de protocol de catre Directia Silvica Arad. Este inchiriata in regim hotelier, cu ziua, strainilor (in special nemtilor) care vin sa vaneze in zona, dar e folosita uneori si pentru petrecerile de protocol ale oficialitatilor ce vor sa se refugieze de ochii lumii. De 68 de ani nu a mai fost atata liniste in poiana din Adea.
×
Subiecte în articol: observator fazani